Veşti bune pentru românii care muncesc în Franţa. Măsuri de recunoaștere și protejare a drepturilor acestora

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
“Consolidăm și extindem cooperarea bilaterală cu Franța pe probleme de muncă și securitate socială ca parte a parteneriatului strategic”, anunţă Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

O delegație guvernamentală condusă de premierul Marcel Ciolacu a efectuat o vizită oficială în Franța și a avut o întrevedere cu prim ministrul francez Michel Barnier. Temele de discuție au fost legate de investiţii în zona de apărare şi energie, bazate pe parteneriate bilaterale, dar şi problematica externă, inclusiv situaţia din Republica Moldova. Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a avut în acest context o întrevedere cu Astrid Panosyan-Bouvet, ministrul Muncii și Ocupării din Franța.

Discuțiile au vizat consolidarea și extinderea cooperării bilaterale, bazată pe Foaia de parcurs a parteneriatului strategic dintre România și Franța pentru perioada 2020-2024. Foaia de parcurs are în vedere promovarea incluziunii sociale, dezvoltarea economiei sociale, recunoașterea și protejarea drepturilor lucrătorilor români din Franța și a celor francezi din România, sprijinirea grupurilor vulnerabile.

Cei doi oficiali au agreat extinderea cooperării și în alte arii de competență, vizând schimburi de experiență în domeniul inspecției muncii, vizite de studiu ale inspectorilor de muncă, informare și control comun asupra condițiilor de muncă ale cetățenilor celor două țări. Alte direcții de cooperare includ sprijinirea autonomiei persoanelor vârstnice și consolidarea integrării grupurilor marginalizate pe piața muncii, inclusiv a tinerilor NEET (tineri care nu sunt în educație, muncă sau formare).

În domeniul prestațiilor sociale, proiectele comune includ colaborarea pentru dezvoltarea de strategii pentru politicile familiale și digitalizarea serviciilor de asistență socială.

 

”Îmi doresc să continuăm lucrurile bune începute deja împreună și de aceea consolidăm și extindem cooperarea bilaterală cu Franța pe probleme de muncă și securitate socială ca parte a parteneriatului strategic. Este important să ne coordonăm politicile privind #ocuparea, securitatea în muncă, drepturile angajaților. De asemenea, trebuie să investim mai mult atât în #formare, cât și în îmbunătățirea competențelor pentru a face față provocărilor tot mai mari ale unei piețe a muncii tot mai complexe. Vom dezvolta noi parteneriate care să sprijine și economia socială, contribuind astfel la crearea de noi locuri de muncă mai incluzive”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

 

Relaţia România - Franţa

 

Franța este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali și investitori în România. Relațiile dintre cele două țări s-au consolidat continuu în ultimii ani inclusiv la nivel politic și de apărare, datorită parteneriatului strategic.Diaspora română din Franţa numără peste 400.000 de membri. Avem în ”Hexagon” a doua cea mai mare comunitate de medici, aproape 10.000, dar și a doua forță de muncă în domeniul construcțiilor și agriculturii (10% din total). Franţa este al 3-lea partener economic al României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel