Scădere cu 5% a volumului lucrărilor de construcţii. Date INS
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor reglementează toate relațiile dintre reprezentanții asociației și proprietarii de apartamente.
Aceasta nu prevede nicio posibilitate prin care administratorul unei asociații de proprietari să poată refuza o plată fragmentată a cheltuielilor de întreținere, încercând în acest fel să determine plata întregii facturi. El nu poate, de asemenea, nici să condiționeze încasarea banilor pentru aceste cheltuieli de plata sumelor stabilite pentru fondul de rulment sau fondul de reparații.
După cum precizează sus menționată, fiecare asociație este obligată să aibă un cont bancar. Așadar, toate plățile, indiferent de natura lor, se vor putea face în acest cont bancar, însă, pentru sumele reprezentând contribuția la fondul de reparații și cel de rulment, ”administratorul eliberează chitanță nominală separată”, conform aceleiași legii.
Aceasta înseamnă, că, din moment ce el a încasat banii pentru întreținere, nu îi poate folosi pentru niciunul dintre cele două fonduri și nu poate refuza încasarea lor, dacă suma nu acoperă valoarea întreținerii dintr-o lună, adică dacă se face plata parțială a acesteia.
Viața la bloc. RESTRICȚII la cheltuierea FONDULUI de RULMENT
Legea obligă la afișarea contului bancar cu toate datele de identificare la avizier, așadar, plățile se pot face și prin bancă, nu doar cu numerar. La plata prin instrumente bancare nu există nicio limitare a sumei, aceasta fiind strict la latitudinea celui care o efectuează. O astfel de limitare la plata cu numerar, adică refuzul aceptării unei sume care nu acoperă întreaga factură curentă, reprezintă o restricționare din partea administratorului.
Banii pe care îi plătim asociației sunt, de fapt, pentru acoperirea cheltuielilor cu servicii de care beneficiem. Dacă facem o paralelă cu un alt furnizor de servicii, să zicem unul din sfera electricității, putem susține că, de multe ori, o plată parțială ne poate scuti de neplăceri.
Acceptarea plăților parțiale ar fi, oricum, în avantajul asociațiilor de proprietari, care ar avea mai mulți bani la dispoziție pentru a acoperi cheltuielile cu furnizorii de servicii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...