"Credem că am descoperit formula câştigătoare şi începem să ajungem la un nivel de eficacitate, care, după două doze, este la fel de ridicat ca al celorlalte (vaccinuri)", a declarat directorul general Pascal Soriot pentru publicaţia Sunday Times, asigurând că vaccinul său asigură "o protecţie de 100%" împotriva formelor severe de Covid-19.
În cadrul rezultatelor intermediare ale testelor clinice desfăşurate la scară largă în Regatul Unit şi în Brazilia, laboratorul britanic a anunţat în luna noiembrie că vaccinul său are o eficienţă medie de 70%, faţă de peste 90% pentru vaccinurile produse de Pfizer/BioNTech şi Moderna.
În spatele acestor rezultate se află diferenţele mari dintre două protocoale de testare diferite: eficacitatea este de 90% pentru voluntarii care au primit mai întâi o jumătate de doză, apoi o doză completă o lună mai târziu, însă este de doar 62% pentru un alt grup vaccinat cu două doze complete. Aceste rezultate au fost criticate pentru că injectarea unei jumătăţi de doză s-a produs dintr-o eroare, iar un grup relativ redus de voluntari a urmat acest protocol. Compania a anunţat apoi că vaccinul său necesită "studii suplimentare".
Vaccinul produs de Oxford/AstraZeneca este foarte aşteptat pentru că este relativ ieftin, prin comparaţie cu celelalte, şi nu are nevoie să fie păstrat la o temperatură atât de scăzută precum cel produs de Pfizer/BioNTech, de -70 grade Celsius, notează AFP. Acest lucru va face mai uşoară vaccinarea pe scară largă.
Citește și Noua tulpină a SARS-CoV-2, în România? Orice este posibil
Prima ţară occidentală care a început vaccinarea cu dozele produse de Pfizer/BioNTech, Marea Britanie se bazează pe vaccinul produs de AstraZeneca şi pentru a pune capăt cazurilor de infectare cu noua tulpină de coronavirus ce au apărut pe teritoriul său. Împotriva acestei mutaţii, "credem deocamdată că vaccinul ar trebui să-şi menţină eficienţa", a susţinut Pascal Soriot. "Însă nu putem să fim siguri până nu vom desfăşura teste suplimentare".
Guvernul britanic a anunţat miercuri că a transmis datele complete cu privire la vaccinul Oxford/AstraZeneca organismului naţional de reglementare a vaccinurilor, MHRA. Conform presei britanice, acesta din urmă se va pronunţa în zilele următoare dacă va da undă verde pentru a începe inoculările cu acest nou vaccin începând din 4 ianuarie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...
China face un pas înainte în...
A încetat din viaţă Papa Francisc.
Cristina Popescu, directorul...
Șocul comercial declanșat de...
Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...
China acuză SUA de abuz...
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...
Cifrele săptămânii de la Bursa...
Potrivit unui studiu, circa 15%...
Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...
Preşedintele Renault,...
Un avion Boeing destinat Chinei...
Numărul locuinţelor asigurate...
Redacţia DC Business vă urează...
Grupaj de ştiri.
În noile condiții generate de războiul tarifelor,...
Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...
Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...