Virgil Popescu: Cineva încearcă să crească preţul la gaze lansând zvonuri

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Virgil Popescu: Şi eu uit să sting lumina după ce ies din cameră, dar mă întorc!
Virgil Popescu: Şi eu uit să sting lumina după ce ies din cameră, dar mă întorc!
Nu există niciun risc privind alimentarea cu gaze la iarnă, acesta fiind doar un zvon care apare periodic pentru a creşte preţul gazelor pe bursă, a afirmat, miercuri, ministrul desemnat al Energiei, Virgil Popescu.

El a fost audiat de comisiile de specialitate din parlament, unde a primit aviz favorabil. La plecare, Popescu a fost întrebat de jurnalişti dacă există posibilitatea ca în această iarnă să avem probleme cu alimentarea cu gaze.

"Nu, nu există, am mai spus-o. Există un plan naţional de urgenţă, e aprobat de foarte mult timp, dar vreau să infirm categoric aceste zvonuri, cum a fost şi acela cu blackout-ul, văd că şi acesta e reluat ca un laitmotiv, că vor fi probleme în alimentarea cu gaze naturale. Eu pot să văd doar interesul unora de a creşte preţul pe piaţă, pentru că e o bursă şi, ca orice bursă, este sensibilă. Am văzut o declaraţie a reglementatorului din Germania că amână avizarea Nord Stream 2 şi preţurile au crescut, la fel văd că cineva încearcă acest lucru şi în România", a răspuns Popescu.

El a arătat că, în ianuarie, programul de compensare a facturilor va fi analizat şi, dacă este cazul, în funcţie de tendinţa de preţuri în plan european, mondial, acest program va fi prelungit. Ministrul a mai fost întrebat când vor fi publicate normele de aplicare a legii privind compensarea şi plafonarea facturilor, întrucât majoritatea furnizorilor au amânat facturarea până la publicarea acestor norme.

"Sunt două lucruri: plafonarea este aprobată prin lege, nu prin norme. Normele au plecat de la noi, de la Ministerul Energiei, vinerea trecută, au fost semnate de Ministerul Muncii şi sunt la Finanţe. Eu cred că astăzi - am discutat cu domnul ministru - vor fi semnate astăzi de Ministerul Finanţelor, pentru că au fost lucrate împreună şi am preluat observaţiile, cred că vor fi astăzi aprobate", a susţinut oficialul.

El a arătat că furnizorii nu ar trebui să aştepte normele pentru a emite facturi, întrucât normele se referă doar la procedura de decontare.

Citește și ANRE avertizează: 30.000 de consumatori, în pericol

"Operatorii nu trimit facturile pe luna octombrie, iar luna noiembrie va fi facturată la începutul lunii decembrie, am tot spus acest lucru, am avut discuţii şi cu operatorii, le-am explicat că normele pleacă aşa, le-am spus că vom face o evaluare la începutul lunii ianuarie. Vor avea şi normele, sper că azi le va semna domnul ministrul şi vor fi publicate în Monitorul Oficial", a continuat Virgil Popescu.

Potrivit acestuia, noul guvern doreşte modificarea legislaţiei, astfel încât firmele care doresc licenţă de furnizare energie sau gaze vor trebui să-şi dovedească solvabilitatea.

Citește și Anunțul ANRE pentru toți furnizorii de gaze

"Din punctul de vedere al Guvernului, noi putem interveni la nivel de legislaţie primară şi secundară. Normele acestea care au fost făcute pentru licenţierea furnizorilor au fost făcute de ANRE. Observăm că reglementările ANRE permit foarte uşor licenţierea unor jucători în piaţă care, ulterior, nu mai doresc să mai rămână în piaţă, îşi depun licenţele sau nu sunt suficient de prudenţi astfel încât să poată rezista. Ne gândim, prin legislaţia primară, să impunem criterii minimale, pentru licenţierea jucătorilor, în aşa fel încât să preîntâmpinăm situaţii de acest gen. În primul rând, criteriul solvabilităţii. Nu poţi veni cu un capital social de un milion de lei, să spunem, să te apuci să faci achiziţii de sute de milioane de lei pe piaţa de energie", a precizat ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel