Visul lui Facebook de a-și crea propria criptomonedă globală se încheie oficial
Autor: Dana Mihai
Data publicării:
Visul lui Facebook de a-și crea propria criptomonedă globală se încheie oficial
Visul lui Facebook de a-și crea propria criptomonedă globală se încheie oficial
În iunie 2019, după ani de zile în care a fost sub observație pentru impactul pe care platformele sale îl au asupra societății, Facebook a dezvăluit unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale sale de până acum: o criptomonedă numită Libra, care ar urma să fie susținută de un consorțiu internațional de companii. Efortul avea obiective atât de mărețe, precum furnizarea de servicii financiare pentru persoanele nebancarizate și extinderea misiunii companiei de social media de a conecta lumea la piața în plină expansiune a banilor digitali.

Inițial, Libra urma să fie lansată în mai puțin de un an. Doi ani și jumătate mai târziu, proiectul - redenumit Diem anul trecut - s-a destrămat în mod oficial după ce diverse eșecuri și presiuni de reglementare au făcut imposibilă lansarea sa.

Luni, Asociația Diem, susținută de Facebook, a anunțat că se va dizolva și va vinde proprietatea intelectuală și alte active legate de funcționarea rețelei de criptomonede planificate către Silvergate Capital Corporation, într-o tranzacție evaluată la 182 de milioane de dolari. Asociația Diem se așteaptă să înceapă "lichidarea" în următoarele săptămâni, potrivit anunțului.

Proiectul a fost afectat încă de la început de îngrijorarea autorităților de reglementare, a legiuitorilor și a altor observatori din industria serviciilor financiare cu privire la o criptomonedă administrată de Facebook (numită acum Meta), care s-a luptat să prevină probleme precum infracțiunile și abuzurile de date ale utilizatorilor pe platformele sale existente. Iar sfârșitul lui Diem este un semn că autoritățile de reglementare, care au explorat o serie de modalități de a lua măsuri împotriva Meta, dar care nu au acționat încă în mare parte, dețin o anumită influență asupra gigantului tehnologic și a capacității sale de a se extinde în noi domenii de produse.

Cutremur în România, la miezul nopții

"În ciuda faptului că ne-a oferit un feedback pozitiv și substanțial cu privire la proiectarea rețelei, a devenit totuși clar, în urma dialogului nostru cu autoritățile federale de reglementare, că proiectul nu poate merge mai departe", a declarat luni, într-o declarație, directorul general al Asociației Diem, Stuart Levey. El a adăugat că grupul consideră că munca sa în cazul Diem va informa viitoarele proiecte care ar putea "oferi beneficiile care au motivat Asociația Diem de la început".

Silvergate intenționează să folosească activele Diem pentru a continua să investească în construirea unei monede stabile și a unei rețele globale de plăți bazate pe blockchain, a precizat compania într-un comunicat.

Complicat încă de la început

Când Facebook a anunțat Libra, planul era de a crea o criptomonedă universală care să poată fi accesată de portofele digitale - toate acestea urmând să fie construite pe blockchain, tehnologia care stă la baza altor criptomonede, cum ar fi bitcoin. În teorie, acest lucru ar putea face mai ieftină și mai ușoară trimiterea de bani și plata unor lucruri oriunde în lume. Libra, a declarat, ar fi susținută de o rezervă de monede fiduciare, cum ar fi dolarul și euro, pentru a ajuta la prevenirea volatilității care a afectat alte criptomonede.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...


pixel