Vouchere pentru elevi cu valoare variabilă și destinație precisă

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Părinții vor putea solicita acest voucher printr-o cerere scrisă
Părinții vor putea solicita acest voucher printr-o cerere scrisă
Deocamdată este doar o propunere depusă la Senat, dar care are șanse să devină lege și, prin urmare, să se aplice începând de anul viitor. Despre ce este vorba.

Concret, inițiativa legislativă în discuție oferă părinților ai căror copii ce urmează cursurile învățământului primar dreptul de a solicita un bon valoric, un voucher pentru un control oftalmologic al odraslelor lor și cumpărarea de ochelari de vedere, dacă se impune acest lucru. 

Potrivit respectivei propuneri, cererea trebuie depusă în scris, individual pentru fiecare copil, la finalul fiecărui an școlar sau la momentul înscrierii la școală a copilului. Valoarea tichetului este de 0,4 ISR, adică 210 lei pentru anul acesta, având în vedere că, în 2022, indicatorul social de referință (ISR) valorează 525,5 lei. 

De precizat că, în cazul în care proiectul de lege va fi votat în Parlament, proiectul va intra în vigoare abia de la anul, conform prevederilor sale.

La ce poate fi folosit 

Aceste tichete vor fi bonuri de valoare acordate anual elevilor din învățământul primar pentru achitarea contravalorii următoarelor bunuri și servicii oftalmologice:

- control oftalmologic periodic sau la nevoie;

- achitarea contravalorii ochelarilor de vedere;

- intervenții medicale sau tratamente oftalmologice.

Tichetul va putea fi folosit doar pentru copilul pe a cărui nume va fi emis. Părinții cu mai mulți copii vor putea cere vouchere pentru fiecare dintre ei. Aceste tichete vor avea o valabilitate de 12 luni de la data emiterii, urmând să fie emise fie în format fizic, fie pe card.

Despre ISR

Legea 225/2021 prevede că "Valoarea indicatorului social de referință se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul Național de Statistică. În situația în care rata medie anuală a inflației are valoare negativă se păstrează ultima valoare a indicatorului social de referință".

Printre cele mai importante drepturi care se acordă în funcție de ISR se numără indemnizația de șomaj, însă iată aici o listă extensivă a ajutoarelor sociale vizate.

Așadar, actul normativ prevede actualizarea din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, a valorii ISR, în funcţie de inflaţia din anul precedent, astfel cum este ea comunicată de către INS. Acest lucru va fi valabil doar dacă rata anuală a inflației are, în anul anterior, o valoare pozitivă. Actualizarea anuală a ISR-ului se face începând din 2022, la data de 1 martie.

Citește și Vouchere de 414.000 lei acordate în județul Bistrița-Năsăud

Conform Legii nr. 76/2002, ISR reprezintă "unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestațiile bănești suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, acordate atât în vederea asigurării protecției persoanelor în cadrul sistemului asigurărilor pentru șomaj, cât și în vederea stimulării anumitor categorii de persoane pentru a se încadra în muncă, precum și a angajatorilor pentru a încadra în muncă persoane în căutarea unui loc de muncă".

Până acum, potrivit aceleiași legi, valoarea ISR a fost de 500 de lei, aceasta fiind neschimbată de mai mulți ani. Ținând cont de faptul că, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, în 2021, rata inflației a fost de 5,1%, cuantumul ISR se majorează automat de astăzi cu aceeași valoare, ajungând la 525,5 lei, notează publicația Avocatnet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump

pixel