VULCANUL care-i sperie pe toți. A intrat într-o nouă fază de erupție
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
A aruncat o coloană uriașă de fum
A aruncat o coloană uriașă de fum
Vulcanul indonezian Sinabung a expulzat duminică un nor de cenuşă şi fum care a ajuns până la o înălţime de aproximativ 1.000 de metri, a informat agenţia indoneziană de vulcanologie, citată de EFE.

Autorităţile au stabilit un perimetru de securitate de până la cinci kilometri în jurul craterului din cauza pericolului de erupţie magmatică a vulcanului, situat în nordul Sumatra, una dintre cele mai mari insule din arhipelagul indonezian. În ultimele săptămâni, vulcanul a expulzat mai mulţi nori de fum, care au ajuns până în zone populate aflate la distanţe de până la 20 de kilometri.

Erupţiile intermitente ale vulcanului Sinabung, cu o înălţime de 2.460 de metri, unul dintre cei mai activi din ţară, au provocat şaisprezece decese în 2014 şi şapte în 2016, în pofida faptului că aceste evenimente nu au depăşit niciodată nivelul 3 (pe o scară de 8), după Indicele de Explozivitate Vulcanică.

Arhipelagul indonezian este situat pe aşa-numitul ''Cerc de Foc al Pacificului'', o zonă cu o intensă activitate seismică, unde se află 127 de vulcani activi, zguduită anual de mii de mişcări telurice, majoritatea de magnitudine redusă.

Citește și Cercetătorii au stabilit: Cel mai CUMPLIT an din istoria omenirii

La jumătatea acestei luni, Sinabung a intrat din nou în fază de erupţie, a opta în mai puţin de o săptămână, cu o serie de explozii în urma cărora cenuşa expulzată din crater a ajuns până la doi kilometri altitudine, ceea ce a declanşat o alertă aeriană şi a stârnit temeri privind scurgerile de lavă pe versanţi. Activitatea vulcanului a reînceput în 2010, după o pauză de patru sute de ani.

În 2018, peste patru sute de persoane şi-au pierdut viaţa după un tsunami format în urma unei erupţii vulcanice, ce a lovit brusc coastele sudice ale insulei Sumatra şi extremitatea vestică a insulei Java. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel