Potrivit rezultatelor finale, indicele Dow Jones a scăzut cu 0,86%, la 33.706,74 puncte, Nasdaq, dominat de companiile din domeniul tehnologiei, a cedat 2,01%, la 12.705,21 puncte, iar indicele mai larg S&P 500 a pierdut 1,29%, la 4.228,48 puncte.
Wall Street a digerat, mai întâi, "comentariile mai multor oficiali regionali ai FED" care au subliniat necesitatea continuării înăspririi monetare pentru a limita inflația, au comentat analiștii Wells Fargo.
Președintele sucursalei regionale a Rezervei Federale a SUA (FED), din St Louis, James Bullard, a declarat joi că "înclină spre 75 de puncte de bază" pentru următoarea majorare a dobânzii, în septembrie.
Thomas Barkin, de la FED Richmond, a declarat apreciat, la rândul lui, că accelerarea reducerii bilanțului Fed luna viitoare, când aceasta va înceta să mai reinvestească în active, va înăspri și mai mult condițiile financiare.
FED va descifra cheia mesajelor sale la simpozionul bancherilor centrali de săptămâna viitoare de la Jackson Hole, unde șeful Băncii Centrale americane, Jerome Powell, va vorbi vineri? ”Va fi urmat exemplul anilor trecuți și vor trimite semnale despre viitoarea politică monetară? Vor insista pentru o politică mai restrictivă?", s-a întrebat Karl Haeling de la LBW.
Vine din Europa
Pe piața obligațiunilor, randamentele au urcat la peste 2,97%, de la 2,88% în ziua precedentă pentru obligațiunile de trezorerie pe 10 ani, cel mai ridicat nivel din ultima lună. Randamentele obligațiunilor "sunt în creștere în întreaga lume și acest lucru afectează acțiunile", a explicat Peter Cardillo de la Spartan Capital Securities.
Karl Haeling a remarcat, de asemenea, că "presiunea descendentă atât asupra acțiunilor, cât și asupra obligațiunilor a venit din Europa", cu ratele ridicate ale inflației din iulie raportate în Marea Britanie (+10,1%) și Germania (+7,5%). "Problema pentru economia americană este că, dacă Europa are atât de multă presiune inflaționistă, în SUA, ea va dura mai mult", a adăugat el.
Dolarul, paradis sigur
Dolarul, paradisul sigur prin excelență, a crescut cu 0,55% față de indicele dolarului și cu 0,46% față de euro. Moneda verde a ajuns la 0,9959 euro, la o singură suflare de paritate, atinsă pe 12 iulie pentru prima dată în ultimii 20 de ani.
Prețul petrolului a câștigat teren, stimulat de criza europeană a gazelor; barilul WTI din SUA a trecut, din nou, de 90 de dolari.
Bitcoin, activul riscant prin excelență, a scăzut cu 9,39% în jurul orei 2030 GMT, la 21.231 de dolari. Moneda virtuală a pierdut peste 2.000 de dolari în ultimele 24 de ore.
Nasdaq, unde sunt concentrate multe acțiuni din sectorul tehnologic - active mai riscante care sunt foarte sensibile la creșterile de rate - a fost cel mai afectat.
Meta (Facebook) a pierdut 3,84%, Alphabet (Google) 2,27% și Tesla 2,05%.
Apple, care a descoperit un defect de securitate în iPhone-urile și iPad-urile sale care "ar fi putut fi exploatat în mod activ" de hackeri, a pierdut 1,51%.
Producătorul de vehicule Rivian a scăzut cu 4,04%, la 34,45 dolari, după ce a anunțat că întrerupe producția celei mai ieftine versiuni a pick-up-ului său.
Compania petrolieră Occidental Petroleum a urcat cu 9,88%, până la 71,29%, deoarece Warren Buffett (Berkshire Hathaway) a primit aprobarea autorităților de reglementare pentru a-și majora participația la 50%.
Anunțul făcut de General Motors de a redistribui un dividend și de a relua programul de răscumpărare de acțiuni a fost bine primit (+2,53%).
Acțiunile extrem de speculative ale retailerului cu probleme de mobilier pentru casă Bed Bath and Beyond s-au prăbușit cu 40,54%, la 11,03 dolari, după ce unul dintre acționarii săi importanți a renunțat.
Ryan Cohen, proprietarul lanțului de magazine de jocuri video GameStop, a renunțat la o participație de aproximativ 11,8% din companie.
La începutul săptămânii, acesta a dezvăluit că a preluat o participație în companie, ceea ce i-a făcut pe investitori să creadă că va fi un partener pe termen lung și a dublat valoarea acțiunilor în câteva zile.
Unii investitori au considerat că au fost induși în eroare și cer o investigație din partea autorității de reglementare a pieței bursiere, SEC.
Citește și Germania a provocat scăderea burselor europene. Ce s-a întâmplat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Pieţele financiare şi-ar putea...
Ministerul Finanţelor continuă...
România se numără din nou...
Bluesky, platforma socială descentralizată care a...
Bitcoin continuă să surprindă...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa...
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
Rusia este principalul...
Banca Naţională a comunicat...
Autoritatea Electorală...
Gabriel Zetea, noul președinte...
Declarațiile președintelui ales...
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...
Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...
O realitate care ridică semne...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...