Romgaz. Probleme la exploatarea gazelor de la Caragele, jud. Buzău

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Romgaz spune că are probleme cu zăcământul de gaze de la Caragele
Romgaz spune că are probleme cu zăcământul de gaze de la Caragele
Exploatarea gazelor din zăcământul de la Caragele, județul Buzău, este afectat de acumulări de nisip și apă, se spune într-un document al Romgaz.

În documentul dat publicității de ROMGAZ nivelul producţiei de gaze naturale înregistrat în anul 2021 a fost susţinut de continuarea proiectelor de reabilitare a producţiei derulate la nivelul principalelor zăcăminte mature, de efectuarea operaţiilor de reparaţii sonde, precum şi de finalizarea lucrărilor de investiţii pentru introducerea în exploatare a noi capacităţi de producţie.

Însă producţia de gaze naturale pe anul 2022 a fost afectată de declinul natural de producţie al zăcămintelor, de oprirea din producţie a sondelor din zona Snagov din cauza problemelor cu viiturile de nisip şi de contextul economic şi geopolitic generat de criza energetică şi războiul din vecinătate.

Romgaz mai spune că în comparație cu producţia înregistrată în anul 2021, declinul de producţie estimat pentru anul 2022 este de 1,8%, mai mic cu 0,6 % decât declinul de 2,5% prevăzut în stategia de dezvoltare 2021-2030.

În documentul companiei se spune că războiul din Ucraina a condus la sincope în aprovizionarea cu materiale şi echipamente, ceea ce a generat întârzieri în achiziţia de piese pentru reparaţia unor compresoare (piese de schimb speciale care nu se regăsesc în mod uzual în stocuri- ex.bloc motor- sau care sunt produse în zonele afectate de conflict militar) precum şi dificultăţi în derularea contractelor de lucrări (ex. întârzieri ale livrărilor de material tubular din Ucraina), care au condus la întârzieri majore la introducerea în exploatare a unor noi capacităţi de producţie care ar fi putut diminua, și mai mult, declinul de producţie.

Romgaz afirmă că un impact important asupra  producţiei îl are evoluţia consumului de gaze din sistemul NV (zona Cuci) unde, prin închiderea Combinatului Azomureş, (principalul consumator de gaze din această zonă) se înregistrează o creşterea a presiunii în punctele fizice de predare ale Romgaz pe acest subsistem, ceea ce duce la scăderea producţiei de gaze obţinute pe platforma Mureş – Corunca a Romgaz.

AICI DOCUMENTUL 

Citește și:

Motivele pentru care Azomureș NU mai produce îngrășămite. De ce gazul lichefiat nu este o soluție

După ce ministrul Economiei a afirmat în cadrul emisiunii DCNews Sud prin Sud-Est că unul dintre motivele pentru care Azomureș nu produce îngrășămite ar fi explozia din luna iulie a anului trecut (7 iulie 1021) DCBusiness a cerut o reacție din partea Azomureș.

Purtătorul de cuvânt al Azomureș, Ovidiu Maior, a spus, la începutul interviului că: ”Un lucru vreau să fie foarte clar încă de la început. În acest moment nu există producție de îngrășăminte pe platforma Azomureș. Producția este oprită complet din decembrie anul trecut. Decizia a fost luată din două motive. Din cauza prețului ridicat la gaz și din cauza lipsei de disponibilitate pentru gazul natural. În perioada în care am oprit activitatea, am executat operațiuni de mentenanță, de training-uri pentru personal, de menținere a instalațiilor în perioada rece pentru a fi pregătită pentru repornire. Acum suntem pregătiți, ca în două săptămâni instalațiile să fie repornite asta dacă există evident, disponibil gaz natural la un preț competitiv din punct de vedere economic”.

De ce invoca ministrul Economiei explozia de astă vară? 

Ovidiu Maior: Astă vară a fost acea explozie la Secția Amoniac III. Sunt două secții de producere a amoniacului cu indicativ III și IV, pe platformă. După explozie, Secția de amoniac III a intrat practic în procesul de refacere a echipamentelor care au fost afectate iar instalația Amoniac IV a continuat să funcționeze și să producă îngrășăminte până mijlocul lui decembrie. În acest moment suntem în faza finală de certificare ISCIR pentru echipamentele din Secția de amoniac III care au fost refăcute. Practic, Azomureș a funcționat cu o singură linie de producție, în consecință și producția a fost la jumătate”. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump

pixel