Zeci de angajați, ”jucați” la păcănele. Decizia care aruncă în aer una dintre cele mai profitabile afaceri din pandemie
Autor: Anca Mihailov
Data actualizării:
Data publicării:
Jocurile de culise pot duce la prejudicierea unor companii
Jocurile de culise pot duce la prejudicierea unor companii
EXCLUSIV
Cumetriile din spatele jocurilor de noroc din România ar putea fi decontate, la final, din banii tuturor românilor. Jocurile de culise pot duce la prejudicierea unor companii, iar acestea au toate șansele să câștige procesele în instanță, împotriva statului.

În ședința din 29 septembrie 2021 a Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), Comitetul de Supraveghere a hotărât suspendarea activității organismelor de evaluare a conformității care nu dețin acreditare ISO 17020 sau 17025 în domeniul jocurilor de noroc. La prima vedere, ONJN a găsit nereguli și cere „intrarea în legalitate” a acestor firme. Povestea din spatele acestei decizii duce, însă, la personaje binecunoscute în politica mioritică. Potrivit informațiilor noastre, obținute pe surse, din interiorul acestui fascinant domeniu foarte puțin cunoscut publicului larg din România, prin eliminarea de pe piață a acestor organisme se oferă „pe tavă” monopol unei singure firme care nici măcar nu este acreditată pentru România, ci doar pentru activitatea desfășurată în Spania.

Piața s-a reglementat „din mers”

În acest domeniu al jocurilor de noroc, mai ales în cazul celor online, piața și normele s-au reglat „din mers”, în ultimii ani, tocmai pentru că evoluția tehnologiei a fost foarte rapidă, iar legiferarea nu a ținut pasul cu noile afaceri. Practic, a fost nevoie de reglementare într-un domeniu nou, legat de mediul online. Dar firmele din acest domeniu s-au licențiat, dorindu-și să intre pe o piață reglementată. Marii operatori din întreaga lume în domeniul jocurilor de noroc sunt prezenți și în România, plătind taxe, impozite, salarii, etc., cu respectarea legislației. Acum, însă, toate aceste firme se confruntă cu o situație nouă, după ce au fost eliminate organismele de evaluare a conformității, pe motiv că nu dețin acreditările ISO 17020 sau 17025.

Inițial, în România a fost o problemă cu „păcănelele” care erau verificate doar prin metrologia națională, dar existau posibilități multiple de a face evaziune fiscală. Apoi s-a modificat legislația, în mai multe etape, până când piața a ajuns la un echilibru, cu toți operatorii în legalitate. Schimbările de guvern din 2017 până astăzi au adus și noi președinți ai ONJN, cu funcție de secretar de stat, numiți politic. În acest moment, președintele ONJN este un fost inspector al Gărzii Financiare de la Slatina, fost subaltern al „senatorului păcănelelor”, Liviu Voiculescu, șeful PNL Olt. Despre „senatorul păcănelelor” au auzit toți românii în perioada de lockdown din 2020, când acesta a devenit vedetă a pandemiei, prin reușita extraordinară de a redeschide sălile de jocuri de noroc.

Și ce dacă e în conflict de interese?

Senatorul Liviu Voiculescu are deja un dosar penal pe rolul instanței, într-o speță legată chiar de jocurile de noroc, însă a participat la prima întâlnire a ONJN organizată de fostul său subaltern, actualmente președintele instituției. Șeful de cabinet al președintelui ONJN a activat mult timp pe piața jocurilor de noroc și a fost angajat, înainte de a fi numit șef de cabinet al Președintelui ONJN, la o companie (BMM) care face verificările metrologice pentru sălile de „păcănele” - aceasta fiind acum organismul de evaluare a conformității care a preluat monopolul pentru că și-a păstrat licența, având o certificare ISO din Spania, pentru a putea opera în Spania, nu în România. O mică parte din acst sector de activitate este controlată prin metrologia de stat care e exceptată de la acestă certificare și o altă firmă foarte mică, aceasta având certificare ISO din Italia. Cei suspendați acopereau 60% din piață iar BMM deținea, până acum, 30%.

Această situație a fost posibilă pentru că imediat după numirea șefului său de cabinet, Președintele ONJN a dat un Ordin prin care ar trebui să clarifice legislația, dar, de fapt, adaugă la lege – ceea ce este inadmisibil, din punct de vedere juridic. S-a cerut suspendarea acestui Ordin în instanța de judecată, la Craiova, dar instanța a constatat inițial că Ordinul nu modifică legea și nu a creat prejudicii operatorilor din piață. Între timp, suspendarea licențelor operatorilor, dată în baza aceluiași Ordin, arată că acest act administrativ modifică la lege și a creat deja prejudicii operatorilor. Dacă instanța de la Craiova a respins cererea de suspendare a Ordinului, în continuare se va judeca această cauză pe fond, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Cine va plăti prejudiciul

Ceea ce se vede destul de clar, la o analiză chiar superficială a situației în care au ajuns organismele  evaluare a conformității în relația cu ONJN este faptul că pe piață a rămas, după suspendarea licențelor, doar firma la care a lucrat, anterior, șeful de cabinet al președintelui ONJN (BMM). Iar această firmă deține acum monopolul pe metrologie. În Legea Jocurilor de Noroc este specificată necesitatea ISO, pentru care RENAR ar trebui să facă mai întâi o schemă de acreditare. Dar schema de acreditare, trimisă de RENAR la ONJN, a fost blocată chiar de ONJN, înainte de a emite președintele acestei instituții Ordinul în baza căruia tocmai au fost suspendate licențele operatorilor.

Atunci când se va judeca această cauză pe fond, instanța ar putea să constate că Ordinul Președintelui ONJN în baza căruia s-au suspendat licențele organismelor de evaluare a conformității care nu dețin acreditare ISO 17020 sau 17025 în domeniul jocurilor de noroc este lovit de nulitate de două ori: pentru că este un act administrativ care modifică la lege și pentru că încalcă o directivă europeană care prevede ca orice astfel de modificare legislativă să fie notificată la Bruxelles cu 90 de zile înainte de punerea în aplicare. Notificarea trebuia să se facă prin Ministerul Economiei, conform legislației în vigoare, Ministerul a avertizat ONJN în legătură cu această situație, printr-o adresă oficială, dar ONJN nu a ținut cont de această procedură care, practic, anulează Ordinul. Cu toate acestea, organismelor de evaluare a conformității au fost anunțate, astăzi, că le-a fost ridicată licența, în baza acestui Ordin.

Surse din sistem spun că în ultimele zile s-au făcut presiuni pentru a se ajunge la semnarea unor documente. Deciziile ar fi fost scrise sub amenințări asupra angajaților Direcției de Autorizare, iar funcționarii care știu că au semnat ceva nelegal ar fi fost obligați să o facă. Consecințele ar fi extrem de grave. Dacă statul român va fi găsit vinovat pentru pierderile organismelor de evaluare a conformității, prejudiciul va fi achitat de la bugetul de stat, adică din banii tuturor românilor. Iar dacă procesul va dura cel puțin trei ani, suma care se va calcula ca prejudiciu ar putea fi enormă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel