Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Liderul de la Kiev și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen au susținut o conferință de presă în care au făcut mai multe declarații între care și criticile lansate de Zelenski cu privire la restricțiile importului de cereale din Ucraina.
Acesta a criticat dur restricțiile privind importul de cereale în UE, impuse în urma plângerilor unui grup de cinci țări din Europa Centrală și de Est, între care se află și România. El a spus că interdicția ajută Rusia.
VolodimirZelensky a afirmat că: "Toate restricțiile asupra exporturilor noastre sunt complet inacceptabile în acest moment. Ele nu fac decât să întărească abilitățile agresorului. Așteptăm ca UE să oprească toate restricțiile cât mai repede posibil."
Agenția France-Presse a precizat că el a numit măsurile "severe, chiar crude" și "dezamăgitoare" într-o perioadă de război.
Membrii UE implicați - Bulgaria, România, Ungaria, Polonia și Slovacia - s-au certat cu Ucraina în ultimele săptămâni pe tema cerealelor, scrie și The Guardian.
Invazia Rusiei de anul trecut a limitat grav canalul tradițional de export al grâului ucrainean prin Marea Neagră, ceea ce a necesitat exportul pe cale terestră prin vecinii Ucrainei.
Statele membre au convenit să permită importul anumitor produse din Ucraina fără restricții cantitative și fără inspecții vamale și oficiale.
Însă fermierii din unele dintre țările UE au protestat după o scădere a prețurilor, ceea ce a dus la o serie de restricții și interdicții privind exporturile de alimente din Ucraina.
Bruxelles-ul a calificat interdicțiile privind importurile de cereale și alte alimente din Ucraina drept "inacceptabile" în condițiile în care Kievul se află în război cu Rusia.
Luna trecută, Comisia Europeană a ajuns la un acord cu toate părțile implicate pentru a asigura tranzitul exporturilor de cereale ucrainene prin țările UE, dar cu restricții.
Vorbind alături de Zelenskiy, Von der Leyen a descris marți situația cerealelor ca fiind "dificilă".
"Prioritatea imediată acum este ca tranzitul cerealelor să se desfășoare fără probleme și la cel mai mic cost posibil în afara Ucrainei către Uniunea Europeană", a spus ea.
"Acest lucru necesită o cooperare foarte strânsă a diferitelor părți interesate. Prin urmare, vom înființa împreună o platformă de coordonare."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...