10 miliarde de lei, virate la Pilonul II de pensii. Care sunt rentabilitățile TABEL
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Fiecare poate verifica personal câți bani are acumulați
Fiecare poate verifica personal câți bani are acumulați
Activele totale aflate în administrarea fondurilor de pensii administrate privat şi numărul de participanţi sunt în continuă creştere, iar sistemul pensiilor private a cunoscut o evoluţie pozitivă pe tot parcursul funcţionării sale. Titlurile de stat şi acţiunile sunt principalele instrumente financiare în care au investit fondurile de pensii administrate privat.

Românii au virat anul trecut la fondurile de pensii Pilon II aproape 10 miliarde de lei, scrie Ziarul Financiar citat de Mediafax.

Viitorii pensionari ai României, adică acei salariaţi care contribuie în mod obligatoriu cu 3,75% din venitul brut lunar pentru administrarea privată a economiilor pentru bătrâ­neţe, au virat 9,8 mld. lei (2 mld. euro) către fondurile de pensii private obligatorii Pilon II în 2021, arată datele agregate de ZF de la Au­to­ritatea de Supraveghere Financiară.

Astfel, în fiecare lună din 2021, în conturile celor mai mari investitori ai bursei locale, respectiv cele şapte fonduri Pilon II, au intrat în medie circa 815 milioane de lei de la salariaţi, sume de bani care au fost direcţionate în cea mai mare parte în achiziţia de titluri de stat şi în proporţie de circa 25% către acţiuni.

Comparativ cu 2020, sumele s-au majorat cu 1 mld. lei pe fondul creşterilor salariale şi ca urmare a majorării celor care au început să cotizeze la P2.

Pensionare 2022. Cine poate ieși la pensie în acest an

Creşterea Bursei de Valori Bucureşti cu 7% în decembrie a dus activele fondurilor Pilon II la un maxim istoric de 89 mld. lei.

Un nivel maxim a fost înregistrat în ceea ce priveşte valoarea totală a activelor nete ale fondurilor de pensii administrate privat, acolo unde 8,1 milioane de români contribuie la Pilonul II şi III de pensii. Această valoare a depăşit 90 miliarde lei la finalul primelor 9 luni din 2021, potrivit datelor APAPR. 

Rata de rentabilitate

Sursa ASF

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel