Coincidenţă de calendar, aceste documente fac parte dintr-un important număr de arhive făcute publice marţi, exact la 20 de ani după anunţul neaşteptat al demisiei lui Boris Elţîn în favoarea lui Vladimir Putin.
Ele includ o depeşă a ambasadorului britanic la Moscova Andrew Wood, redactată în octombrie 1995 la finalul unei întâlniri în apropiere de New York cu Bill Clinton, după a doua criză cardiacă a lui Boris Elţîn.
"A consumat vin şi bere cu mare poftă şi a regretat absenţa coniacului", a detaliat diplomatul în acest mesaj datat din 26 octombrie publicat de arhivele naţionale britanice. "Unul dintre asistenţii lui i-a retras un pahar cu şampanie atunci când acest asistent a considerat că era suficient, şi a fost uşor euforic în cursul conferinţei sale de presă cu Clinton", potrivit documentului.
O altă depeşă, din 27 octombrie, consideră că, "dacă Elţîn ar muri pe neaşteptate, ne-am găsi într-o perioadă de confuzie politică excepţională".
O lună mai târziu, la 28 noiembrie, Ministerul britanic de Externe i-a scris serviciului premierului conservator John Major, în Downing Street, pentru a informa că preşedintele rus pare să se refacă după problemele sale cardiace.
Documentul precizează că liderul a depăşit cu şase ani speranţa medie de viaţă a bărbaţilor ruşi (58 de ani) şi că a suferit două crize cardiace în trei luni şi jumătate.
"Intenţia sa de a bea mai puţin după prima criză nu a durat: sunt puţine motive să fim încrezători că va face altfel de această dată", scrie în document.
"Din acest motiv ne-am gândit la un plan de urgenţă dacă preşedintele Elţîn va muri în exerciţiul funcţiunii", potrivit sursei. În document figurează printre altele dispoziţii pentru delegaţia Marii Britanii ce ar urma să fie trimisă la funeralii şi o schiţă de comunicat de trimis presei în numele prim-ministrului. Textul salută "un lider curajos şi vizionar" care a pus capăt confruntării Rusiei cu occidentalii în profitul cooperării.
În ciuda problemelor de sănătate şi a haosului economic de după căderea URSS, Elţîn a fost reales în anul următor şi a rămas la putere până la anunţul neaşteptat al demisiei sale, la 31 decembrie 1999, lăsându-l în fruntea statului pe premierul său, Vladimir Putin. El s-a stins din viaţă în 2007 la vârsta de 76 de ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...