2023, anul provocărilor. Ce-i sperie pe români? Nu ratele la bănci și nici facturile
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Românii știu exact de ce trebuie să se teamă
Românii știu exact de ce trebuie să se teamă
EXCLUSIV
Într-un recent interviu acordat în exclusivitate DCBusiness, analistul financiar Adrian Negrescu aprecia că, fără îndoială, 2023 va fi ”un an al supraviețuirii atât pentru populație cât și pentru mediul de afaceri în care regula de bază va fi – fiecare scapă cum poate, pe cont propriu, din constrângerile generate de inflație, de înghețarea business-urilor și din efectele creșterii taxelor”. Se ridică fireasca întrebare: ce-i sperie cel mai mult pe români. 

Am vrut să aflăm răspunsul și am organizat un sondaj de opinie printre cititorii DCBusiness. Invitație la care au dat curs 662 dintre vizitatorii site-ului nostru de business. Au fost formulate șase variante de răspuns. Deci, ce-i sperie pe români în 2023, an despre care profesorul de economie Mircea Coșea a declarat, tot pentru DCBusiness, că ”va fi un an de criză, pentru că tot ceea ce am cheltuit și am risipit în 2022 vom factura în 2023. Nu vom putea stopa importul de alimente și de bunuri de consum, ceea ce înseamnă că la fiecare kilogram de zahăr vom importa și inflație”. 

O perspectivă de care românii sunt conștienți. Că este așa o demonstrează faptul că 221 dintre repondenții la chestionarul nostru au bifat ”Creșterea prețurilor” ca fiind marea lor îngrijorare pentru 2023. O teamă pe deplin justificată, având în vedere că, la noi, această creștere pare scăpată de sub control. Este adevărat, statul nu poate interveni în politica de prețuri practicate de firme și companii, dar există alte structuri care pot încerca măcar să verifice dacă majorările sunt sau nu justificate. Mai ales că la noi valul scumpirilor se învolburează precum un tsunami în ajunul sărbătorilor sau când guvernanții anunță posibile creșteri de salarii, pensii și așa mai departe. În concluzie, temerile românilor sunt pe deplin justificate. 

Ce-i mai îngrijorează pe români? Pe locul doi, după numărul de răspunsuri bifate, se află ”Scăderea nivelului de trai”, variantă pentru care au optat 143 dintre participanții la sondaj. Interesant este că doar 78 dintre cititorii DCBusiness care au acceptat provocarea noastră sunt neliniștiți de pierderea locului de muncă. Deși, în spațiul public s-a vorbit mult despre rata șomajului care va atinge cote uriașe, despre avalanșe de falimente în special în rândul întreprinderilor mici și mijlocii. Românul se descurcă însă și știe că va găsi unde să muncească. 

În privința facturilor la gaze și electricitate, doar 75 dintre respondenți au ales această variantă de răspuns. Dar poate cel mai interesant este faptul că doar 14 dintre cititorii noștri care au participat la chestionar au bifat ”Rate mai mari la bănci”. Ceea ce înseamnă că puțini români se împrumuturi la bănci. O situație punctată, de altfel, și de consilierul guvernatorului BNR, potrivit căruia, ”din păcate, avem foarte puţine credite în România, la această oră credite active sunt 2,1 milioane, dintre care numai vreo 550.000 sunt credite ipotecare, credite mari, pe case. Între aceste credite ipotecare, o parte sunt cu dobânzi fixe, o altă parte sunt cu IRCC. IRCC-ul e de 4%. Dobândă foarte mică la această oră. Şi dintre cei 500.000, mai sunt vreo 200.000 care sunt cu credite pe ROBOR”, spunea, recent, reprezentantul BNR. Și tot el remarca faptul că ”în România mai este o categorie în relaţia cu băncile: 11 milioane de persoane au depozite la bănci. Ei sunt cei care suportă represiunea financiară a inflaţiei şi în general, toţi cei care au creditat pe cineva, inclusiv băncile”. 

Ce-i mai sperie pe români în 2023? ”Prelungirea războiului” din Ucraina, opțiune bifată de 131 dintre repondenți. Într-adevăr, conflictul care clocotește la o azvârlitură de băț de România pare, acum, de lungă durată. Iar consecințele lui au fost simțite de o lume întreagă. 

Iată răspunsurile la sondajul DCBusiness:

Pierderea locului de muncă - 78 

Creșterea prețurilor - 221 

Facturi mai mari la utilități - 75 

Prelungirea războiului - 131 

Rate mai mari la bănci - 14 

Scăderea nivelului de trai - 143 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel