2024 a fost anul turbulențelor pe piețele mondiale

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Bursa / Foto: Freepik
Bursa / Foto: Freepik
Cutremure politice, recorduri bursiere, criptomonede și aur la cote maxime... 2024 a fost un an deosebit de agitat pe piețele financiare.

Iată o recapitulare în cinci puncte a evenimentelor și fluctuațiilor care au marcat anul 2024.

Recorduri bursiere în lanț

În 2024, Dow Jones, indicele S&P 500 și Nasdaq au atins noi recorduri pe Wall Street, depășind pragurile de 45.000, 6.000 și, respectiv, 20.000 de puncte.

„A fost un an excepțional, susținut de performanța companiilor din sectorul tehnologic, care beneficiază de avansul inteligenței artificiale”, a declarat pentru AFP Christopher Dembik, consilier strategic de investiții la Pictet AM.

Valoarea acțiunilor gigantului de cipuri Nvidia a crescut cu peste 170%.

În Europa, recordurile nu au lipsit, deși într-o măsură mai redusă. Indicele Dax al bursei din Frankfurt, susținut de creșterea spectaculoasă a companiei SAP (+70%) și Siemens Energy (+319%), a depășit totuși pragul de 20.000 de puncte.

Un an foarte politic

Pe Wall Street, victoria lui Donald Trump a dat un impuls indicilor americani, entuziasmați de promisiunile de dereglementare și reduceri de taxe ale președintelui republican.

„Piața consideră că acest lucru va genera mai multă creștere economică, pe o durată mai lungă”, explică pentru AFP Pierre Bismuth, director general și șef al gestionării activelor la Myria AM.

Acțiunile Tesla, companie condusă de Elon Musk, un susținător al lui Donald Trump, s-au aproape triplat după minimul atins în aprilie.

În Franța, dizolvarea Adunării Naționale a tăiat avântul indicelui CAC 40, care înregistra o creștere de 6% până în iunie, dar a ajuns să scadă cu 2,15% la finalul anului.

Semnele de neîncredere ale investitorilor sunt evidente: diferența dintre dobânzile pe termen de zece ani dintre Franța și Germania a crescut, ajungând la 0,80 puncte procentuale la sfârșitul lunii decembrie, comparativ cu 0,50 puncte la începutul anului.

În 2025, investitorii vor urmări implementarea politicilor comerciale ale lui Donald Trump și alegerile anticipate din Germania, programate pentru luna februarie.

Bitcoin, aurul și materiile prime la cote maxime

Profitând de promisiunile de dereglementare ale lui Trump, bitcoinul a depășit în 2024 pragul de 100.000 de dolari, înregistrând o creștere de aproape 120%. Ethereum, a doua cea mai mare criptomonedă, a crescut cu aproximativ 50% pe parcursul anului.

Aurul a atins niveluri record, pe fondul tensiunilor geopolitice care i-au consolidat statutul de activ de refugiu.

Anumite materii prime, precum cafeaua și cacaua, au atins și ele maxime istorice, fiind stimulate de condiții meteorologice nefavorabile.

Anul marelui cicluri monetare

Băncile centrale majore au început în acest an cicluri de reducere a ratelor dobânzilor, după ce le-au ridicat la niveluri istorice pentru a combate inflația.

Banca Națională a Elveției a deschis drumul în martie, urmată de Banca Centrală Europeană (BCE) în iunie, Banca Angliei în august și Rezerva Federală a SUA (Fed) în septembrie.

Investitorii s-au întrebat care ar fi ritmul adecvat: nu prea rapid, pentru a evita reaprinderea inflației, dar nici prea lent, pentru a sprijini suficient activitatea economică.

Pe 5 august, cifrele slabe privind ocuparea forței de muncă din Statele Unite au alimentat temerile unei recesiuni iminente, provocând un mic „luni negru”, cu scăderi de peste 3% pe Wall Street.

Pentru 2025, se subliniază, dimpotrivă, „reziliența economiei americane și persistența inflației”, potrivit lui Alexandre Baradez, responsabil pentru analiza piețelor la IG France.

Rezerva Federală a SUA (Fed) a avertizat, în ultima sa reuniune din 18 decembrie, că va adopta o abordare „mai prudentă”, ceea ce a determinat a doua zi o scădere de 2-3% a indicilor pe Wall Street.

În zona euro, unde creșterea economică rămâne slabă, investitorii sunt mai optimiști cu privire la perspectivele reducerii ratelor dobânzilor.

Prăpastia dintre SUA și Europa

Anul 2024 a evidențiat o decalaj tot mai mare între acțiunile americane și cele europene, cu o ”diferență de performanță de 25%, fără precedent”, potrivit lui Catherine Garrigues, manager la Allianz GI.

Aceasta reflectă o „economie americană puternică, cu o creștere economică și câștiguri de productivitate semnificative”, explică Christopher Dembik.

În schimb, performanța slabă a zonei euro și contextul economic nefavorabil din China, un partener crucial, au afectat valorile europene.

Speranța pentru 2025: recentele „măsuri de stimulare anunțate în China”, care „ar putea în cele din urmă sprijini piețele europene”, consideră Alexandre Baradez.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Întrerupător / Foto: Freepik
Profesorul Mircea Coșea / Foto: Arhivă
Tiraspol / Foto: Taco Witte / Flickr
Donald Tusk
Instalație de gaz / Foto: Arhivă
Bani, lei / Foto: Agerpres
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Bursa de Valori București

Bursa a închis în creștere prima săptămână din 2025

Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere pe...

Din cauza prețului la gaze / Foto: Freepik
Alimente / sursa foto: Freepik.com
Benzinărie goală / FOTO: Unsplash

Cât costă benzina și motorina astăzi, 3 ianuarie 2025

Diferențe majore față de prima zi a anului!

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de la București a pășit cu dreptul în 2025

Bursa de Valori București (BVB) a deschis vineri...

Avion de luptă / FOTO: Captură ecran

Cel puțin 100 miliarde de euro pentru un nou avion de luptă

Trei giganți din domeniu au primit misiunea de a...

Airbus / FOTO: Pagina de Facebook a Airbus
Trenurile Talgo / FOTO: Site-ul companiei
Warren Buffett
Zonă deșertică / FOTO: Freepik

China face o descoperire care ar putea schimba totul

De mii de ani, lupta împotriva extinderii zonelor...

Energie eoliană offshore / sursa foto: Freepik.com

Trump vrea să renunțe la turbinele eoliene. Ce propune

Președintele ales al Statelor Unite și-a exprimat...

Foto: Pexels.com
Dolarul a prins aripi / Foto: Freepik
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu
Târg imobiliar
Elon Musk / Foto: Maurizio Pesce - Flick

Elon Musk, cadou misterios de 112 milioane de dolari

Șeful Tesla a făcut un cadou siminlar și la sfârșitul...

Bursa / Foto: Freepik

Piețele mondiale încep anul privind cu îngrijorare la Trump

Un sentiment de îngrijorare vecină cu panica domină...

Platformă petrolieră / FOTO: https://www.conocophillips.com/news-media/

De ce crește prețul petrolului la început de an

Petrolul marca Brent, de referință în Europa, a depășit...

Donald Trump / Foto: Casa Albă
Energie regenerabilă / FOTO: Freepik

Energie regenerabilă: Portugalia, un exemplu de invidiat

A fost stabilit un nou record de producție. 

Avion la sol / FOTO: Freepik

pixel