238 milioane lei pentru clienții programului ”Banca pentru Locuințe”
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Târg imobiliar
Târg imobiliar
Clienții programului ”Banca pentru Locuințe” vor primi 238 milioane lei de la Ministerul Dezvoltării

79.277 de beneficiari ai Programului de economisire-creditare în sistem colectiv pentru domeniul locativ ”Banca pentru Locuințe” vor primi, de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, suma de 238.484.275,84 de lei.

Suma va fi plătită către clienții BCR Banca pentru Locuințe și Aedificium Banca pentru Locuințe și reprezintă primele de la stat datorate pentru anii 2014-2022 – a anunțat ministrul Cseke Attila, adăugând că, astfel, primele de stat vor fi virate către cetățeni în integralitate, iar plățile vor fi la zi.

Astfel se vor vira 209.187.032,41 de lei către clienții BCR Banca pentru Locuințe și 29.297.243,43 de lei către clienții Aedificium Banca pentru Locuințe.

Beneficiarii acestor prime sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, care au încheiat contracte de economisire-creditare pe o perioadă de minimum 5 ani și au justificat sumele economisite în scop locativ. Prima de stat este finanțată de Guvern prin bugetul Ministerul Dezvoltării și este de maximum 250 de euro pentru fiecare an de economisire.

Astfel, prin Legea bugetului de stat pe anul 2023, pentru acest Program au fost alocate credite bugetare în valoare de 280.000.000 de lei.

În acest fel, se asigură fondurile necesare pentru plata primelor de stat aferente anilor 2014-2022, care nu au fost acordate din cauza existenței unor acțiuni formulate în instanță ca urmare a unor decizii ale Curții de Conturi privind neregulile referitoare la abateri de la legalitate și regularitate.

Având în vedere întinderea prejudiciilor estimate de Curtea de Conturi la cele două bănci de locuințe și ținând cont că acestea vizau dreptul clienților de a beneficia de primă de stat, pentru ca prejudiciile aduse bugetului de stat să nu fie extinse și pe următorii ani, Ministerul Dezvoltării a decis, la acel moment, suspendarea plăților până la pronunțarea unor hotărâri definitive.

În urma deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, ministerul a recuperat de la cele două instituții bancare suma totală de 597.708.504,80 lei, care conform sentinței judecătorești a fost virată la bugetul de stat.

Sumele vor fi transferate către bănci în următoarele zile, urmând ca acestea să le vireze către beneficiari.

Soluţie pentru cei cărora le-au crescut ratele Prima/Noua Casă. Zamfir: Până la reechilibrare se sistează orice obligaţie către bancă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

UE începe să lucreze la noile sancțiuni împotriva Iranului

Mai multe state membre ale UE au cerut extinderea...

UE vrea ratificarea unui tratat împotriva pescuitului abuziv

Uniunea Europeană și guvernele a 13 țări au îndemnat...

FMI încearcă să calmeze "optimismul exagerat" al pieţelor

Fondul Monetar Internaţional a transmis un avertisment...

Bulgari a dezvăluit cel mai subțire ceas din lume VIDEO

Poate una dintre trăsăturile specifice sau ciudățeniile...

Ceasurile elvețiene iau cu asalt India

Producătorii de ceasuri elvețieni lansează un atac...

PANZANI dorește să intre la Bursa de Valori din Amsterdam

Fondul de investiții CVC a anunțat că vrea să se alăture...

Băncile europene cer să fie declarate sectoare strategice

Băncile europene fac un apel către Uniunea Europeană...

Cum pot fi lansate noi cazinouri în România?

În jocurile de noroc, concurența este un element...


pixel