3 iulie, declarată cea mai călduroasă zi înregistrată la nivel mondial
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Nu ceva ce trebuie sărbătorit, spun experții
Nu ceva ce trebuie sărbătorit, spun experții
Luni, 3 iulie, a fost cea mai călduroasă zi înregistrată la nivel mondial, potrivit datelor furnizate de Centrele Naționale de Prognoză a Mediului din SUA.

Temperatura medie globală a ajuns la 17,01 grade Celsius (62,62 Fahrenheit), depășind recordul din august 2016 de 16,92C (62,46F), în condițiile în care valuri de căldură s-au înregistrat, practic, pretutindeni în lume. 

În ultimele săptămâni, sudul Statelor Unite a suferit din cauza temperaturilor extrem de ridicate. Aerul încins a creat disconfort la nivelul populației, sfătuită, în aceste condiții, să rămână în case în măsura în care acest lucru este posibil. 

Aproape 50 de grade Celsius

Canicula nu a ocolit nici China, unde valul de căldură persistentă a continuat cu temperaturi de peste 35°C (95°F). În Africa de Nord s-au înregistrat de aproape 50°C (122°F).

Chiar și Antarctica, unde acum este iarnă, a înregistrat temperaturi anormal de ridicate. Baza de cercetare ucraineană Vernadsky, situată în insulele argentiniene ale continentului alb, a depășit recent recordul de temperatură pentru luna iulie, cu 8,7°C (47,6°F).

"Aceasta este o bornă pe care nu ar trebui să o sărbătorim", a declarat climatologul Friederike Otto, de la Institutul Grantham pentru schimbări climatice și mediu de la Imperial College din Londra (Marea Britanie).

Este o condamnare la moarte 

"Este o condamnare la moarte pentru oameni și ecosisteme”, a apreciat el. Oamenii de știință au declarat că schimbările climatice, combinate cu apariția fenomenului El Niño, se află la originea acestei situații.

"Din nefericire, acesta va fi doar primul dintr-o serie de noi recorduri stabilite în acest an, pe măsură ce creșterea emisiilor [de dioxid de carbon] și a gazelor cu efect de seră, combinată cu un fenomen El Niño din ce în ce mai pronunțat, împinge temperaturile spre noi culmi", a declarat Zeke Hausfather, cercetător la Berkeley Earth, într-un comunicat de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ce salarii și pensii au eurodeputații

Luna viitoare românii vor merge la  urne pentru a-și...

De ce aurora boreală este pericolul suprem în era electrică

În acest sfârșit de săptămână a avut loc cea mai...

Proiect energetic important în județul Vaslui

Un alt proiect-gigant de producţie a energiei electrice...

Noi schimbări pe WhatsApp. Noutățile momentului

”Un WhatsApp tot timpul împrospătat, simplu și...

Patronul Lufthansa, dezamăgit de Boeing

Livrarea cu întârziere a avioanelor Boeing BA.N sunt...

Electromagnetica, pierdere de 50% din cifra de afaceri

Electromagnetica a realizat în primul trimestru din 2024...


pixel