60% din locuințele din România, cumpărate cu bani cash
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Valoarea creditelor ipotecare acordată în România, în primul trimestru al anului, a fost de 1,1 miliarde de euro, în creştere cu 1,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2022, iar 58,2% dintre locuinţele vândute au fost cumpărate cu bani cash, reiese dintr-un raport realizat de o companie de consultanţă imobiliară, pe baza statisticilor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Conform SVN Credit Romania, procentul locuinţelor cumpărate printr-un credit ipotecar, la nivel naţional, a fost de cel mult 41,8%, în primele trei luni din 2023, proporţia fiind în realitate mai redusă, ţinând cont că totalul ipotecilor intabulate în perioada amintită include şi creditele de consum cu ipotecă şi refinanţările ipotecare.

Dintre cele mai mari pieţe rezidenţiale regionale din România, cel mai mare procent de locuinţe cumpărate cu cash s-a înregistrat în Braşov, unde peste 69,5% dintre casele şi apartamentele vândute în intervalul ianuarie - martie au fost achiziţionate astfel.

În acelaşi timp, cel mai mic procent de tranzacţii realizate exclusiv din resurse proprii a fost înregistrat în Cluj, de peste 51,6%, sub 48,8% dintre locuinţele tranzacţionate aici fiind cumpărate printr-un credit ipotecar, relevă analiza SVN.

Totodată, mai mult de jumătate (50,2%) din totalul tranzacţiilor cu locuinţe încheiate în Bucureşti şi Ilfov, în trimestrul I, au fost încheiate exclusiv din fonduri proprii, în timp ce 49,8% au fost cumpărate prin credit ipotecar.

Potrivit sursei citate, aproximativ 44,2% dintre locuinţele vândute în judeţul Timiş au fost achiziţionate prin credit ipotecar, aceasta fiind a doua cea mai mare piaţă ipotecară la nivel naţional după numărul de ipoteci noi înregistrate în 2023, după regiunea Bucureşti - Ilfov. Clujul se clasează pe treapta a treia, urmat de Constanţa şi Braşov în clasamentul regiunilor cu cele mai multe ipoteci noi în primele trei luni din acest an.

Volumul creditelor ipotecare noi acordate în perioada analizată s-a ridicat la aproximativ 1,1 miliarde de euro, după cum arată datele Băncii Naţionale a României (BNR), centralizate de SVN Romania | Credit & Financial Solutions, volum cu 1,3% peste nivelul din T1 2022.

"2023 a debutat cu o creştere anuală de 21,1% a valorii totale de credite ipotecare noi acordate comparativ cu luna ianuarie a anului anterior. Februarie a adus o scădere de 0,9% în timp ce în martie s-a înregistrat o scădere anuală de 9,3% a totalului de credite ipotecare noi acordate comparativ cu martie 2022", se menţionează în raportul de specialitate.

SVN Romania|Credit & Financial Solutions a intermediat, în 2022, acordarea unui volum de credite ipotecare care s-a ridicat la aproximativ 75 de milioane de euro.

Compania deţine birouri locale în Braşov, Cluj-Napoca şi Covasna, iar SVN International Corp. are peste 200 de birouri în opt ţări şi regiuni, în care activează peste 1.600 de consultanţi imobiliari şi personal administrativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel