70% din prosumatori, în pericol! Energia, controlată de la Beijing?

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
George-Mădălin Borș
George-Mădălin Borș
EXCLUSIV
George Mădălin Borș avertizează că 70% din echipamentele prosumatorilor din România trimit date în China, ceea ce este o vulnerabilitate extraordinară.

Securitatea energetică, o vulnerabilitate ignorată

George Mădălin Borș, secretarul Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din cadrul Camerei Deputaților, a tras un semnal de alarmă privind riscurile de securitate asociate cu echipamentele utilizate de prosumatorii din România. În cadrul evenimentului Energy Forum – Ediția a XIII-a: 2025, Anul provocărilor în Energie, organizat de DC Media Group, Borș a declarat că 70% din echipamentele utilizate pentru producția individuală de energie trimit datele într-un cloud aflat în China.

„Vă rog, un simplu exercițiu de imaginație: mâine panourile de pe casele dumneavoastră nu mai funcționează. Totul e în priză, invertorul e pornit, dar sistemul nu mai produce nimic. Apoi aflați din presă că acel producător a decis să dezactiveze echipamentele printr-un simplu click din cloud. Ce faceți atunci?”, a întrebat Borș în cadrul forumului, adresându-se atât specialiștilor din industrie, cât și autorităților.

Potrivit acestuia, problema este cu atât mai gravă cu cât cetățenii nu pot fi trași la răspundere – ei au cumpărat produse disponibile pe piață, fără să aibă informații despre implicațiile de securitate cibernetică sau geopolitică.

Reguli stricte pentru telecomunicații, vid legislativ în energie

Deputatul a făcut o comparație directă cu sectorul telecomunicațiilor, unde România a introdus deja un Registru Electronic Național pentru echipamentele 5G. Acesta prevede auditarea și autorizarea tuturor dispozitivelor care pot face parte din infrastructura de comunicații 5G, în baza unei hotărâri CSAT. În schimb, în domeniul energetic, „am lăsat descoperit un sector esențial pentru siguranța națională”, a spus Borș.

El a atras atenția că aceeași rigoare aplicată în domeniul comunicațiilor ar trebui extinsă și la infrastructura energetică, mai ales în contextul creșterii exponențiale a numărului de prosumatori – care au devenit o componentă majoră în producția națională de electricitate.

Amendament propus pentru securizarea datelor

George Mădălin Borș a anunțat că a inițiat un amendament legislativ care să adreseze această vulnerabilitate. Acesta prevede obligativitatea ca datele colectate de echipamentele prosumatorilor să fie securizate la nivel național.

„Cred că o parte importantă din problemă s-ar putea rezolva dacă acel producător și-ar asuma responsabilitatea de a stoca datele în România, sub supravegherea autorităților competente”, a spus deputatul.

El a subliniat că demersul nu este unul de restricționare a pieței, ci de prevenire a unor posibile situații de criză care ar putea afecta funcționarea sistemului energetic național.

Controlul digital: un risc real pentru infrastructura energetică

Intervenția lui Borș vine într-un context tot mai tensionat la nivel internațional, în care securitatea cibernetică este tratată ca o componentă vitală a siguranței naționale. Riscul ca un stat terț să poată interveni în sistemele de producție ale prosumatorilor români, prin simple comenzi digitale, transformă infrastructura energetică descentralizată într-o vulnerabilitate strategică.

Deputatul a avertizat că România nu își mai permite luxul de a trata cu superficialitate aceste probleme: „Mi se pare că e mai important să avem lumină decât semnal la telefon. Dacă pe semnal am reglementat drastic, de ce am lăsat energia descoperită?”, a întrebat retoric Borș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel