77% dintre români doresc adoptarea monedei euro

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Sprijin larg față de moneda euro în statele care nu au adoptat-o încă.

România și Ungaria conduc topul statelor care încă nu au adoptat moneda euro dar sunt în favoarea adoptării. Comisia a publicat vineri sondajul său anual Eurobarometru Flash privind introducerea monedei euro în statele membre care nu au adoptat încă moneda comună, desfășurat în perioada 20-29 aprilie 2022 în Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Suedia.

Noul sondaj arată că există un sprijin larg față de moneda euro: în medie, 60 % dintre respondenți sunt în favoarea introducerii monedei euro. Procentele cele mai ridicate, în favoarea adoptării monedei euro, s-au înregistrat în România (77 %) și Ungaria (69 %), iar cele mai scăzute au fost în Bulgaria, Cehia (44 % în ambele țări) și Suedia (45 %).

Mai mult de jumătate dintre respondenți consideră că trecerea la moneda euro ar avea consecințe pozitive pentru țara lor (55 %). Totuși, 56 % dintre respondenți consideră că introducerea monedei euro va duce la o creștere a prețurilor.

De asemenea, din sondaj reiese că gradul de sensibilizare cu privire la moneda unică în rândul cetățenilor din statele membre din afara zonei euro este în continuă creștere: 53 % dintre respondenți se simt informați cu privire la euro, față de 51 % anul trecut și 44 % în 2015, transmite Mediafax.

 

Citeşte şi: Adrian Vasilescu explică de ce adoptarea euro e mai complicată în România

 

Croația și Bulgaria vor adopta moneda europeană în curând în timp ce România se îndepărtează parcă din ce în ce mai mult de acest deziderat. 

Adrian Vasilescu a explicat pentru DCBusiness care este cauza principală pentru care România se află în această situație: ”Atâta vreme cât noi suntem sub efectul de deficit bugetar excesiv, și suntem singura țară în această situație dintre cele care aspiră la zona eur, până când nu rezolvăm această problemă nu avem ce discuta. Adică până când nu rezolvă România această problemă nu poate să aspire la zona euro”.

Consilierul guvernatorului BNR a mai spus că: ”S-a spus de atâtea ori în spațiul nostru public că vom intra în zona euro atunci când vom îndeplini toate criteriile. Iar dintre toate criteriile unul foarte important este deficitul bugetar, unde noi suntem sub sancțiunea de deficit excesiv. Deci trebuie să rezolvăm întâi această problemă și apoi discutăm despre zona euro”.

Despre ce ar putea face Banca Națională în acest sens, dacă s-ar putea pune presiuni pe Guvern, Adrian Vasilescu a declarat că: ”Banca Națională și Guvernul sunt două instituții care colaborează. Misiunea BNR este alta. Sunt discuții continuu mai ales cu Ministerul de Finanțe. Colaborarea este permanentă. Însă având în vedere prerogativele, BNR are în fișa postului gestiunea piețelor financiare iar Guvernul are bugetul”.

Economistul a mai punctat spunând că: ”Și acum, dacă vorbim de presiuni pe Guvern, nici Comisia Europeană nu pune presiuni pentru că, un deficit bugetar care a ajuns în 2020 la 10-15 % și care în anul următor, adică anul trecut, a coborât la 7 la sută, deja a fost un pas important. Dar nici n-ar fi corect și nici n-ar fi bine, n-ar fi sănătos, ca să forțezi acoperirea deficitului bugetar dintr-o răsuflare. În economie foarte mulți pași se fac cu foarte multă grijă. Presiunile le poate face Comisia Europeană. Nominalizarea României nu e o sancțiune. Ar fi fost o sancțiune dacă ne-ar fi fost criza asta. Deci nu este o sancțiune, este pur și simplu o catalogare. România este în deficit excesiv. Și cerințele Comisiei Europene pentru România sunt să facă pași importanți, dar cu multă grijă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel