Dezvoltatorii din Statele Unite sunt grav afectați de faptul că mai mult de jumătate din toate magazinele americane din mall-uri vor fi dispărute până în 2021, așa cum a prevăzut o firmă de cercetare imobiliară citată de Bloomberg.
Aceeași analiză spune că și marii retaileri vor avea de suferit, mărci precum Cheesecake Factory și Gap, nu-și plătesc chiriile, Starbucks închide din localuri, iar dezvoltatorii văd viitorul marilor mall-uri ca pe complexe de birouri.
Săptămâna trecută, administrația de la Casa Albă a vehiculat ideea transformării spațiilor goale din mall-uri în locuințe accesibile.
La Alderwood Mall din Lynnwood, o suburbie la nord de Seattle, este deja în curs un proiect de reutilizare adaptivă ceea ce sugerează că aceste spații uriașe care acum stau goale pe tot teritoriul SUA ar putea să devină spații de locuit. O astfel de transformare ar putea chiar să apropie centrele comerciale de conceptul de „piața satului”, concept care inițial pentru care au fost concepute mall-urile.
Proiectul Lynnwood este o exemplificare a modului în care pandemia Covid-19 nu schimbă în sine piața imobiliară cât accelerează o tendință deja existentă la nivelul Statelor Unite, tendință în creștere după criza economică din 2008.
Piața spațiilor de biroul, într-un moment de cotitură
Și în România, la ora actuală, firmele care au spații închiriate în mall-uri se confruntă cu problema chiriilor și tot din pricina pandemiei. Multe firme au reclamat faptul că nu pot plăti chiriile iar proprietarii spațiilor nu au accepta amânarea plătițor.
Recent, la inițiativa organizației patronilor de magazine RORETAIL, a fost organizată o întâlnire la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri cu reprezentanții retailerilor și ai centrelor comerciale la o sesiune de dialog pentru identificarea soluțiilor de evitare a colapsului industriei.
Astfel, a fost organizată o Comisie care va căuta soluții până la mijlocul lunii iulie, și se va elabora textul unor viitoare acte normative de aplicare generală pentru întreaga industrie de comerț cu amănuntul a bunurilor nealimentare, serviciilor și gastronomiei în centre comerciale.
Pe toată perioada activității Comisiei va fi instituit un moratoriu general pentru suspendarea acțiunilor, penalităților și executărilor reciproce dintre proprietari și chiriași.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...