A fost descoperit arborele vampir
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Ciotul pinului Kaori
Ciotul pinului Kaori
Descoperirea bizară a fost făcută de către doi botaniști în pădurile din Noua Zeelandă. Cei doi oameni de știință au fost surprinși să constate că ciotul unui pin kauri despre care credeau că este mort, de fapt era viu și se hrănea cu seva plantelor din vecinătate.

În timp ce Sebastian Leuzinger și Martin Bader, doi botaniști de la Universitatea din Auckland, se plimbau prin pădurea zonei montane Waitakere, aflată în nordul Noii Zeelande, au observat un ciot bătrân a unui pin kauri despre care credeau că este mort.

Însă nu mică le-a fost mirarea să constate că ciotul nu se descompunea ci dimpotrivă elimina chiar rășină, ceea ce însemna clar că este în viață, scrie Science & Vie.

Cum era așa ceva posibil. Pinul nu avea acele care să asigure fotosinteza. Intrigați cei doi au instalat un sistem de măsurare a fluxului dintre ciot și trunchiul unui pin aflat în apropiere.

Hoții dau iama în talăngile vacilor din Alpii Austrieci

Cercetătorii spun că ziua, când strălucește soarele, copacul din apropiere își face propria seva din fotosinteza realizată de ace. Ceea ce îl face să piardă multă apă pe care o compensează în pământ. Botaniștii au descoperit că rădăcinile sale atrag apă din sol și o trimit la ciot. Însă noapte, ciotul se transformă în vampir și începe să sugă seva din arborele aflat în apropiere.

Cum a luat naștere această asociere? Ambii botaniști cred că rădăcinile ciotului s-au contopit cu cele ale altor pini cu mult înainte ca arborele să fie tăiat. Rădăcinile deja formaseră o rețea inextricabilă de rădăcini prin care se realizează schimbul de nutrienți.

Ambii cercetători sunt de părere că percepția noastră despre copaci este una învechită și spun că pădurile trebuie să le considerăm de fapt niște superorganisme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel