A patra scurgere de gaze din conductele Nord Stream. Rusia cere anchetă din partea Consiliului de Securitate al ONU

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Cele două conducte Nord Stream au fost grav avariate
Cele două conducte Nord Stream au fost grav avariate
O a patra scurgere a fost identificată în Marea Baltică, din gazoductele Nord Stream, care au fost vizate de un presupus sabotaj, relatează Agenția France-Presse care citează paza de coastă suedeză.

"Există două scurgeri pe partea suedeză și două scurgeri pe partea daneză", a declarat un oficial al autorității suedeze, adăugând că cele două scurgeri de pe partea suedeză sunt "apropiate una de cealaltă". Până în prezent, autoritățile din ambele țări au raportat o scurgere pe partea suedeză și două pe partea daneză.

În urma a două explozii suspecte produse luni dimineața și luni seara, acestea se află în apele internaționale din largul insulei daneze Bornholm, dar în zonele economice exclusive ale celor două țări scandinave. Paza de coastă suedeză nu a putut explica imediat de ce raportarea acestei noi scurgeri a fost făcută cu întârziere. Autoritatea nu a fost în măsură să confirme informațiile din presa suedeză potrivit cărora noua scurgere ar fi fost produsă la conducta Nord Stream 2.

Suedia a raportat până acum o scurgere pe Nord Stream 1, la nord-est de insula Bornholm. Danemarca a confirmat o scurgere la Nord Stream 2, la sud-est de insulă, și o alta la nord-est, pe traseul conductei Nord Stream 1. Scurgerile de gaze provoacă la suprafață o zonă cu diametrul de zute de metri în care apa pare să clocotească ceea ce face ca inspectarea conductelor să fie deocamdată imposibilă mai spun autoritățile.

Rusia contraatacă și face apel la Consiliul de Securitate al ONU

În timp ce europenii au denunțat un "sabotaj", Rusia a reacționat la acuzațiile cu care se confruntă încă de marți. Este "stupid și absurd" să suspectezi Rusia că se află în spatele scurgerilor masive detectate după exploziile care au afectat gazoductele Nord Stream, a declarat miercuri, 28 septembrie, Kremlinul. În urma acestui fapt, Rusia a indicat, prin vocea purtătoarei de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zakharova, că va solicita "o reuniune oficială" a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) "în contextul provocărilor privind gazoductele Nord Stream 1 și 2".

Franța, în calitate de președinte al Consiliului de Securitate, a răspuns favorabil la această solicitare. Consiliul de Securitate al ONU ar urma să se reunească vineri, 30 septembrie, pentru a discuta despre aceste scurgeri de informații, potrivit ministrului suedez de externe. Suedia și Danemarca au fost rugate să informeze membrii Consiliului cu privire la scurgerile din zonele lor economice exclusive, a precizat aceasta. "Era destul de previzibil" că unii vor da vina pe Rusia, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Previzibil, stupid și absurd", a adăugat el. Scurgerile din Nord Stream 1 și 2 sunt "problematice pentru noi, deoarece ambele conducte sunt pline de gaz (rusesc) gata să fie pompat, iar acest gaz este foarte scump. Acum acest gaz se scurge", a deplâns el.

NATO a denunțat joi acte de sabotaj "deliberate, nesăbuite și iresponsabile" împotriva conductelor Nord Stream din Marea Baltică și se va apăra împotriva utilizării energiei în "scopuri coercitive". "Ne-am angajat să descurajăm, să ne protejăm și să ne apărăm împotriva utilizării coercitive a pârghiilor energetice sau a oricărui alt proces hibrid de către actori statali sau non-statali", a afirmat alianța formată din 30 de membri într-o declarație.

Kremlinul suspectează implicarea unui stat străin

Rusia a declarat joi că suspectează "implicarea" unui stat străin în cele patru scurgeri detectate la gazoductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică, dar nu a menționat o țară anume. "Este foarte greu de imaginat că un astfel de act terorist ar putea avea loc fără implicarea unui stat", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cerând din nou "o anchetă urgentă". "Este o situație extrem de periculoasă", a reiterat Dmitri Peskov, după ce Rusia a deschis miercuri o anchetă privind un "act de terorism internațional".

Întrebat despre posibilitatea desfășurării unei anchete internaționale cu participarea altor țări, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că "apar multe întrebări" din cauza "lipsei de comunicare" și a "reticenței multor țări de a contacta" Rusia, pe fondul ofensivei din Ucraina.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvern sediu
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Dolarul american / FOTO: Freepik

Dolarul continuă să cadă, ignorând orice acalmie

Datele privind inflația americană, o dezamăgire pentru...

Casă de schimb valutar
Sondă / FOTO: Freepik

Piața petrolului: OPEC nu știe ce se va întâmpla cu cererea

Câteva zile s-a spus că Orgnizația Țărilor Exportatoare...

Tractor pe câmp / FOTO: Freepik
Google / FOTO: Freepik

Google: Una dintre cele mai mari actualizări din ultimii ani

Material 3 Expressive: un nou suflu pentru Android.

Freepik.com
Blackout în Spania / Foto: Jorge Zapata / EPA / Agerpres

Pana de curent din Spania: Cauze tehnice, nu atac cibernetic

Executivul spaniol continuă să lucreze pentru a „face...

Banca Națională a României
Bani

Dobânzile joacă la milimetru: azi scad, mâine cine știe

Dobânzile scad ușor, dar randamentele titlurilor de stat...

Bucureștiul și-a luat bani de la bursă
Albacher
Freepik.com
România găzduiește una dintre cele mai avansate fabrici din lume pentru produse fără fum. foto: PMI
Mașini pe autostradă / Foto: Freepik
Judecătorie / Foto: Freepik
Rețele electrice / Foto: Freepik
Sediul Hidroelectrica
Bursa de la București
Freepik.com

Producţia industrială a României, în declin

INS a cumunicat că producţia industrială a României a...

Vladimir Putin
Modificările din Codul fiscal scutesc unele venituri de la impozitare
Freepik.com
Banca Nationala a României
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Cereale / Sursa: Freepik.com

UE pregătește tarife mai dure pentru importurile din Ucraina

UE pregătește tarife mai dure pentru importurile din...


pixel