Accel a pariat pe UiPath şi a câştigat 5,9 miliarde de dolari
Autor: Mara Ivan | 22 apr 2021, 10:09
O companie de mare succes
O companie de mare succes
Oferta publică iniţială de 1,3 miliarde de dolari a celor de la UiPath Inc. a generat o recompensă deosebită pentru unul dintre primii susţinători ai producătorului de software înfiinţat în România, transmite Bloomberg.

Firma de venture capital Accel, care a ajutat la lansarea unor firme precum Facebook Inc. şi Dropbox Inc., a început ziua de miercuri cu un pachet de acţiuni cu o valoare de 5,9 miliarde de dolari pe baza preţului de listare a titlurilor UiPath. Datele oficiale arată că Accel a vândut o mică parte din acţiunile sale dar chiar şi aşa Accel a beneficiat de pe urma avansului de 23% înregistrat de acţiunile UiPath pe parcursul şedinţei de tranzacţionare.

De-a lungul anilor, Accel a cheltuit 172 milioane de dolari pentru a acumula acţiuni UiPath, incluzând aici investiţia iniţială a fostului partener Luciana Lixandru. Pe măsură ce angajamentul celor de la Accel a crescut, firma a obţinut cel de-al doilea loc în boardul UiPath, ocupat de partenerul Philippe Botteri în 2020. În prezent, Accel este al doilea mare acţionar de la UiPath după co-fondatorul şi directorul general Daniel Dines.

UiPath a intrat pe radarul celor de la Accel via investitorul său iniţial, fondul Earlybird Venture Capital cu sediul la Berlin, care a alertat biroul de la Londra al celor de la Accel. Apoi a început curtarea lui Daniel Dines. "L-am urmărit pe tot globul", îşi aminteşte Wong, inclusiv la Bucureşti, unde UiPath a fost înfiinţată şi unde are în continuare cea mai mare parte a angajaţilor, şi la o conferinţă pe tehnologie de la Tokyo. Sediul central al UiPath este la New York.

Chiar dacă acum firmele de venture capital de la Silicon Valley se laudă cu investiţiile efectuate cât mai departe de Silicon Valley, Wong a fost unul dintre primii care a îmbrăţişat acest trend. Printre succesele celor de la Accel se numără Atlassian Corp., o companie de software înfiinţată în Australia, şi Spotify Technology SA, un serviciu de streaming de muzică cu sediul în Suedia.

Citește și Bloomberg: Românul care a transformat o idee în 6 miliarde de dolari

"Venea dintr-o ţară relativ mică, dintr-un loc din care părea puţin probabil să vină o mare companie de tehnologie, am fost atraşi de acest gen de companie", a mai spus Wong.

Marţi, UiPath a reuşit să vândă 23,89 milioane de acţiuni la un preţ de 56 dolari per acţiune. Din acţiunile vândute, 9,4 milioane au venit de la UiPath şi aproximativ 14,5 milioane de la investitorii actuali. În urma acestui IPO, UiPath este evaluat la 29 de miliarde de dolari. În 2018, UiPath a devenit primul start-up fondat în România care a dobândit statutul de unicorn, adică a fost evaluat la peste un miliard de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care este noua ofertă a Guvernului pentru profesori

Guvernul României a înaintat vineri o nouă ofertă...

Abia în 5 - 7 ani România ar putea să adopte acquis-ul OCDE

Potrivit secretarului general adjunct al Guvernului,...

Fenomenul El Nino a aruncat în aer prețul cafelei robusta

Oricum prețurile erau în creștere din cauza secetei, a...

Leul s-a depreciat în raport cu euro. Curs valutar BNR

Banca Naţională a României a comunicat cursul de schimb...

A fost lansată Oferta Publică pentru banca Rothschild

O operațiune care va fi urmărită cu atenție de mediul de...

Avertismentul BNR: Bugetul este extrem de încordat

Este important ca toți angajații din sectorul public să...

Primii 12 mari datornici la bugetul de stat

Conform datelor ANAF la ora actuală există cel puțin 12...

Crossuri externe