Urmărește dezbaterea live

Accel a pariat pe UiPath şi a câştigat 5,9 miliarde de dolari
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
O companie de mare succes
O companie de mare succes
Oferta publică iniţială de 1,3 miliarde de dolari a celor de la UiPath Inc. a generat o recompensă deosebită pentru unul dintre primii susţinători ai producătorului de software înfiinţat în România, transmite Bloomberg.

Firma de venture capital Accel, care a ajutat la lansarea unor firme precum Facebook Inc. şi Dropbox Inc., a început ziua de miercuri cu un pachet de acţiuni cu o valoare de 5,9 miliarde de dolari pe baza preţului de listare a titlurilor UiPath. Datele oficiale arată că Accel a vândut o mică parte din acţiunile sale dar chiar şi aşa Accel a beneficiat de pe urma avansului de 23% înregistrat de acţiunile UiPath pe parcursul şedinţei de tranzacţionare.

De-a lungul anilor, Accel a cheltuit 172 milioane de dolari pentru a acumula acţiuni UiPath, incluzând aici investiţia iniţială a fostului partener Luciana Lixandru. Pe măsură ce angajamentul celor de la Accel a crescut, firma a obţinut cel de-al doilea loc în boardul UiPath, ocupat de partenerul Philippe Botteri în 2020. În prezent, Accel este al doilea mare acţionar de la UiPath după co-fondatorul şi directorul general Daniel Dines.

UiPath a intrat pe radarul celor de la Accel via investitorul său iniţial, fondul Earlybird Venture Capital cu sediul la Berlin, care a alertat biroul de la Londra al celor de la Accel. Apoi a început curtarea lui Daniel Dines. "L-am urmărit pe tot globul", îşi aminteşte Wong, inclusiv la Bucureşti, unde UiPath a fost înfiinţată şi unde are în continuare cea mai mare parte a angajaţilor, şi la o conferinţă pe tehnologie de la Tokyo. Sediul central al UiPath este la New York.

Chiar dacă acum firmele de venture capital de la Silicon Valley se laudă cu investiţiile efectuate cât mai departe de Silicon Valley, Wong a fost unul dintre primii care a îmbrăţişat acest trend. Printre succesele celor de la Accel se numără Atlassian Corp., o companie de software înfiinţată în Australia, şi Spotify Technology SA, un serviciu de streaming de muzică cu sediul în Suedia.

Citește și Bloomberg: Românul care a transformat o idee în 6 miliarde de dolari

"Venea dintr-o ţară relativ mică, dintr-un loc din care părea puţin probabil să vină o mare companie de tehnologie, am fost atraşi de acest gen de companie", a mai spus Wong.

Marţi, UiPath a reuşit să vândă 23,89 milioane de acţiuni la un preţ de 56 dolari per acţiune. Din acţiunile vândute, 9,4 milioane au venit de la UiPath şi aproximativ 14,5 milioane de la investitorii actuali. În urma acestui IPO, UiPath este evaluat la 29 de miliarde de dolari. În 2018, UiPath a devenit primul start-up fondat în România care a dobândit statutul de unicorn, adică a fost evaluat la peste un miliard de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...


pixel