Accident auto. Cum se calculează despăgubirile
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Despăgubirile se calculează conform unui punctaj stabilit de ASF
Despăgubirile se calculează conform unui punctaj stabilit de ASF
ASF a publicat în urmă cu câteva zile un Ordin prin care se stabilește punctajul prin care se calculează despăgubirile în cazul unui accident auto.

Ordinul vizează persoanele care au suferit vătămări corporale în timpul unui accident auto. Este vorba despre Ordinul 1/2.293/2022 privind stabilirea despăgubirii persoanei prejudiciate în caz de vătămare a integrităţii corporale sau a sănătăţii în urma producerii accidentelor de vehicule pe baza punctajului traumatologic stabilit de Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici" Bucureşti.

În primul rând calculare punctajului trautamtologic se face contra cost la cererea persoanei prejudiciate, a asigurătorului RCA, a BAAR sau Fondului de Garantare a Asiguraţilor, denumit în continuare FGA, de către medici experţi evaluatori.

Pentru calculul punctajului traumatologic, persoanele prejudiciate sunt examinate clinic printr-o expertiză de evaluare în cadrul căreia sunt verificate acuzele prezentate, documentele doveditoare şi se identifică aspectele clinice şi paraclinice, morfologice şi funcţionale care sunt în legătură directă de cauzalitate cu accidentul de vehicule, se spune în ordonul ASF.

Examinarea

În cadrul examinării se procedează la:

a) identificarea, notarea şi descrierea tuturor leziunilor traumatice şi a consecinţelor acestora asociate cu accidentul rutier în cauză, identificabile cu ocazia examenului clinic;

b) existenţa corelaţiei diagnostic – susţinerea diagnosticului;

c) examinarea documentelor medicale relevante;

d) diferenţierea leziunilor traumatice şi/sau consecinţelor acestora asociate cu accidentul rutier de patologii anterioare evenimentului rutier sau cele ulterioare ce nu sunt legate direct cauzal de acesta;

e) acordarea unui punctaj total care să ţină cont de situaţia faptică la momentul consultului sau la momentul parvenirii examenelor clinice sau paraclinice de specialitate solicitate pe baza baremului.

În cazul în care documentele medicale sunt insuficiente şi/sau incomplete în raport cu starea victimei, medicul expert evaluator poate solicita completarea documentaţiei sau efectuarea unor examinări suplimentare cu scopul de a verifica şi completa diagnosticul; solicitarea se face cu consimţământul explicit al pacientului.

Informații conținute de raportul medicului legist

În urma efectuării examinării, medicul eliberează un raport de evaluare de medicină de asigurări care conţine următoarele:

a) o parte introductivă în care se vor consemna cel puţin:

(i) datele de identificare ale victimei şi ale medicului expert evaluator;

(ii) date de istoric;

(iii) acuzele semnalate;

(iv) examenul clinic efectuat în cadrul examinării;

b) o parte expozitivă în care se vor consemna cel puţin:

(i) date din actele medicale;

(ii) date din consultările medicale solicitate în cadrul examinării;

(iii) leziunile traumatice;

(iv) complicaţiile posttraumatice identificate, diagnostic, prognostic;

c) concluziile în care se vor consemna cel puţin:

(i) punctajul acordat pentru fiecare LT/CP/CPP în parte şi total acordat;

(ii) aprecieri cu privire la eventuale complicaţii cu caracter definitiv.

Ulterior eliberării raportului de evaluare, medicul arhivează documentaţia medicală şi nonmedicală a cazului pentru o durată minimă de 10 ani.

Cuantificarea severității leziunilor

Modul de cuantificare al severităţii leziunilor traumatice include trei parametri distincţi:

a) leziunea traumatică iniţială, denumită în continuare LT, pentru care punctajul a fost constituit în funcţie de consecinţele morfologice, fiziologice ale leziunii;

b) complicaţii posttraumatice, denumite în continuare CP, fiind acele complicaţii imediate şi/sau acute sau cronice care beneficiază de recuperare terapeutică;

c) consecinţe posttraumatice permanente, denumite în continuare CPP, fiind acele complicaţii cu caracter permanent care nu se mai pot vindeca şi care pot genera consecinţe posttraumatice severe sau invaliditate, pentru care punctajul cuantifică gradul în care este afectată capacitatea unui individ de a funcţiona normal în societate sau în mediul familial.

Dauna asociată punctajului nu include nicio referire la costurile procedurilor medicale, chirurgicale şi recuperatorii necesare pentru vindecarea sau reducerea deficitelor morfofiziologice evaluate.

În cazul leziunilor multiple se aplică metoda însumării leziunilor şi complicaţiilor pe măsură ce acestea se constituie, cu următoarele precizări:

a) în cazul în care victima are mai multe leziuni, valoarea totală nu poate depăşi valoarea corespunzătoare stării vegetative persistente, denumită în continuare SVP; valoarea acesteia din barem este de 200;

b) în cazul în care o anumită leziune traumatică generează mai multe complicaţii se va calcula numărul total de puncte pentru fiecare complicaţie în parte, fără însă ca valoarea totală a acestora să o depăşească pe cea a SVP;

c) în cazul în care o leziune traumatică generează mai multe CPP, în calcul se va lua strict punctajul celei mai severe CPP, fără însă ca valoarea totală a acestora să o depăşească pe cea a SVP;

d) în cazul în care o leziune traumatică generează atât CP, cât şi CPP, în calcul vor fi incluse LT şi punctajele pentru CP şi CPP cu severitatea maximală, fără însă ca valoarea totală a acestora să o depăşească pe cea a SVP;

e) în cazul în care victima are mai multe LT, se vor suma valorile LT, CP şi CPP pentru fiecare leziune în parte, fără însă ca valoarea totală a acestora să o depăşească pe cea a SVP.

Despăgubirile cuvenite persoanelor prejudiciate ca urmare a vătămării integrităţii corporale ori a sănătăţii persoanelor se stabilesc pe baza punctajului traumatologic prevăzut în anexă, obţinut prin însumarea punctelor corespunzătoare traumatismelor coroborat cu prevederile art. 22 alin. (5) lit. b) din Legea nr. 132/2017, cu modificările şi completările ulterioare.

Cererile celor prejudiciați a asigurătorului RCA, a BAAR sau FGA care nu au fost nesoluţionate până la data intrării în vigoare a prezentului ordin se soluţionează conform prevederilor prezentului ordin.

Citește și: Creștere uriașă a tarifelor RCA! Categoria cea mai afectată, unde prețurile cresc până la 43%

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel