Aceasta este principala măsură care favorizează investițiile în România
Autor: Dana Mihai
Data publicării:
Aceasta este principala măsură care favorizează investițiile în România
Aceasta este principala măsură care favorizează investițiile în România
Cota unică reprezintă principala măsură care favorizează investiţiile în România, în timp ce atractivitatea scăzută a stimulentelor fiscale se află în topul neajunsurilor legislaţiei fiscale curente, a declarat, luni, preşedintele Camerei de Comerţ Americană în România (AmCham România), Ionuţ Simion, în cadrul unei conferinţe în care au fost prezentate rezultatele unui sondaj privind principalele măsuri de politica fiscală.

"Într-o majoritate covârşitoare, 75% dintre participanţi consideră cota unică ca fiind dintre principalele măsuri care favorizează investiţiile şi fac România competitivă. Pe locul 2, nu surprinzător, pentru că printre membri AmCham nu sunt numai companii multinaţionale, sunt şi companii româneşti, un număr suficient de mare, cea de-a doua măsură foarte apreciată este cota de impozit pe dividende, de 5%, care a stimulat rămânerea capitalului în România. Pe locul trei, destul de aproape, peste jumătate dintre participanţi consideră că stimulentele fiscale sunt măsuri care încurajează mediul de afaceri din România", a spus Ionuţ Simion.

Respondenţii la sondaj au mai menţionat armonizarea legislaţiei fiscale cu legislaţia europeană (58%) şi legislaţia pentru regimul de holding (30,7%), la capitolul avantaje ale politicii fiscale.

Greșeli pe care le face orice antreprenor la început de drum

"Cea de-a doua întrebare este "Vă rugăm să selectaţi principalele neajunsuri, maxim 5, ale legislaţiei fiscale curente care constituie o barieră pentru investiţii suplimentare şi afectează percepţia generală despre mediul de afaceri din România". "Câştigătorul" acestor măsuri care sunt privite ca fiind neajunsuri o reprezintă atractivitatea scăzută a stimulentelor fiscale. Fie datorită materialităţii lor scăzute, fie datorită faptului că practic nu pot fi aplicate", a afirmat Ionuţ Simion.

El a menţionat existenţa stimulentelor fiscale doar pe hârtie, dar care nu pot fi aplicate, iar exemplul ce cel mai bun îl reprezintă stimulentele din domeniul cercetării şi dezvoltării.

"Evident, Ordonanţa 114 conduce în topul îngrijorărilor membrilor noştri. Această ordonanţă a arătat că în România orice este posibil. Că această stabilitate şi predictibilitate despre care tot am vorbit şi care poate s-a tradus prin modificarea Codului Fiscal în discuţii aprinse, Ordonanţa 114 a arătat că oricând peste noapte pot apărea modificări legislative care pot schimba fundamental regula jocului chiar în timpul jocului", a declarat Ionuţ Simion.

Alte neajunsuri menţionate de respondenţii la sondaj sunt: nearmonizarea la timp a legislaţiei fiscale cu cea contabilă şi neplafonarea CAS şi CASS, anunță Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel