Acesta este adevărul despre majorarea pensiilor cu 12,5%

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Numai ei știu adevărul despre această majorare
Numai ei știu adevărul despre această majorare
EXCLUSIV
Un procent de creștere decis cu dificultate, după săptămâni de discuții, ce păreau să nu se mai termine, aparent chinuitoare. Discuții despre care s-a repetat cu insistență că pot duce la ruperea coaliției, la demiterea unor miniștrii. 

Dar nu, coaliția a rămas la locul ei și nimeni nu a fost dat afară din echipa guvernamentală. Când a fost nevoie, când tensiunile din societatea creșteau în intensitate amenințând să explodeze, s-a găsit și procentul potrivit de creștere a pensiilor. Dar este el suficient? În căutarea răspunsului corect, redacția DCBusiness a realizat un sondaj de opinie, invitându-i pe cititori să-și exprime punctul de vedere. 

Au fost propuse cinci variante, iar cele mai multe răspunsuri (623 dintr-un total de 991 de participanți la chestionar) au bifat ”NU”. Nu vorbim de ajutoarele suplimentare, care vor fi acordate în funcție de nivelul pensiei pe care o încasează unii și alții dintre seniorii României, împărțiți, după acest criterii, în trei categorii. Fără îndoială, acești bani sunt bineveniți, dar ei sunt acordați în tranșe semestriale, prima undeva la începutul anului, a doua spre sfârșit. 

Merită menționat că 91 dintre cititorii DCBusiness care au participat la sondajul nostru s-au declarat mulțumiți de soluția găsită de guvernanți. În orice caz, ei au bifat varianta ”DA”, adică procentul de creștere a pensiilor este suficient. ”ESTE DECENTĂ” - altă opțiune a chestionarului, a fost aleasă de 104 repondenți, cu doi mai mulți decât cei care, aflați la polul opus, au considerat cea mai bună variantă de răspuns ”ABSOLUT DELOC”. În sfârșit, 76 dintre cei care au dat curs invitației noastre au bifat ”NU ȘTIU”.

Ministrul Câciu recunoaște 

Dar românii știu ei ce știu sau, mai bine zis, nu mai cred în minuni. Și bine fac. De altfel, însuși ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a recunoscut că economia românească a început să scârțâie. „E evident că economia încetinește, s-a văzut asta și în datele de la INS. E un mare semnal pentru noi. Ca să compensezi această încetinire trebuie să vii cu infuzie de capital, prin diverse canale”, a spus el la Digi24. Ministrul a precizat că Guvernul va continua să ofere măsuri de sprijin pentru facturile românilor, la energie. Ajutoarele vin de la Uniunea Europeană, a adăugat Adrian Câciu. „Avem vouchere pentru energie 100%, bani la europeni”, a precizat ministrul. În plus, ministrul de Finanțe a declarat că punctul de amendă nu va fi majorat, deși salariul minim va crește din 2023..

Iată rezultatele sondajului ”Considerați că majorarea cu 12,5% a pensiilor este suficientă?”

Da: 91 de răspunsuri 

Este decentă: 104

Nu: 623

Absolut deloc: 102

Nu știu: 76

Citește și 45% dintre angajații români își caută un nou job

45% dintre angajați încearcă, în acest moment, să-și schimbe locul de muncă, din cauza salariilor, a lipsei sentimentului de împlinire profesională sau lipsa perspectivelor de creștere. Acestea sunt cele mai importante motive invocate iar 2 din 10 angajați spun că au intrat în burnout

Aproape jumătate dintre participanții la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România mărturisesc că, în acest moment, se află în căutare activă a unui loc de muncă, motiv pentru care aplică în mod constant și merg la interviuri.

Nemulțumiți de locul lor de muncă sunt și alți 22,6%, însă aceștia nu se simt, deocamdată, suficient de motivați pentru a căuta altceva, în timp ce 2,2% deja au găsit alt job și sunt în preaviz de plecare. Doar 3 din 10 respondenți se declară mulțumiți de statutul profesional actual și, prin urmare, nu au în plan nicio schimbare profesională în perioada imediat următoare.

Cele mai importante nemulțumiri

Principalul motiv pentru care doresc să facă un pas într-o nouă direcție este legat de nemulțumirile cu privire la salariu, un aspect menționat de 61,4% dintre cei intervievați „Următoarele motive ne spun foarte multe despre felul în care au ajuns românii să se raporteze la relația dintre viața lor personală și cea profesională, despre introspecțiile pe care le fac după o perioadă destul de tulbure pentru toată lumea, dar și despre așteptările pe care le au de la ideea de carieră. Astfel, nu neapărat volumul mare de muncă îi deranjează (doar 35% aduc acest argument), ci mai degrabă faptul că munca pe care o fac nu le aduce nicio împlinire profesională (56,9%), că nu întrevăd oportunități de creștere în compania pentru care lucrează (54%) sau că nu se simt apreciați de managerul lor (17,4%). Toate acestea stau la baza unui fenomen care îi îngrijorează tot mai mult pe angajatori – quiet quitting-ul”. Asta pentru că acest fenomen presupune un soi de plafonare, în multe cazuri, ireversibilă, care pornește, în primă fază, de la decizia de a nu face mai mult decât ce este trecut în fișa postului”, spune Raluca Dumitra, head of marketing în cadrul eJobs.

Întrebați dacă se simt motivați să performeze și să facă mai mult decât apare în fișa postului, 66,3% au răspuns că da, iar 33,7% că nu. Dintre aceștia din urmă, 59,7% s-ar simți motivați să facă mai mult dacă ar avea un salariu mai bun. 9,5% ar avea nevoie de o motivare intrinsecă și ar fi dispuși să facă mai mult dacă le-ar plăcea într-o măsură mai mare jobul pe care îl au, 7,8% și-ar dori să aibă o relație mai bună cu echipa din care fac parte, iar 4,6% ar depune mai mult efort dacă s-ar înțelege mai bine cu managerul lor. 8,8% cred că doar cei aflați la început de carieră și care trebuie să se remarce sau managerii ar trebui să nu se limiteze doar la cerințele din fișa postului, în timp ce 9,6% nu văd niciun motiv pentru care să facă acest lucru, invocând faptul că viața personală este mult mai importantă decât jobul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin

pixel