Acesta este adevărul despre majorarea pensiilor cu 12,5%
Autor: DCBusiness Team | 23 noi 2022, 22:34
Numai ei știu adevărul despre această majorare
Numai ei știu adevărul despre această majorare
EXCLUSIV
Un procent de creștere decis cu dificultate, după săptămâni de discuții, ce păreau să nu se mai termine, aparent chinuitoare. Discuții despre care s-a repetat cu insistență că pot duce la ruperea coaliției, la demiterea unor miniștrii. 

Dar nu, coaliția a rămas la locul ei și nimeni nu a fost dat afară din echipa guvernamentală. Când a fost nevoie, când tensiunile din societatea creșteau în intensitate amenințând să explodeze, s-a găsit și procentul potrivit de creștere a pensiilor. Dar este el suficient? În căutarea răspunsului corect, redacția DCBusiness a realizat un sondaj de opinie, invitându-i pe cititori să-și exprime punctul de vedere. 

Au fost propuse cinci variante, iar cele mai multe răspunsuri (623 dintr-un total de 991 de participanți la chestionar) au bifat ”NU”. Nu vorbim de ajutoarele suplimentare, care vor fi acordate în funcție de nivelul pensiei pe care o încasează unii și alții dintre seniorii României, împărțiți, după acest criterii, în trei categorii. Fără îndoială, acești bani sunt bineveniți, dar ei sunt acordați în tranșe semestriale, prima undeva la începutul anului, a doua spre sfârșit. 

Merită menționat că 91 dintre cititorii DCBusiness care au participat la sondajul nostru s-au declarat mulțumiți de soluția găsită de guvernanți. În orice caz, ei au bifat varianta ”DA”, adică procentul de creștere a pensiilor este suficient. ”ESTE DECENTĂ” - altă opțiune a chestionarului, a fost aleasă de 104 repondenți, cu doi mai mulți decât cei care, aflați la polul opus, au considerat cea mai bună variantă de răspuns ”ABSOLUT DELOC”. În sfârșit, 76 dintre cei care au dat curs invitației noastre au bifat ”NU ȘTIU”.

Ministrul Câciu recunoaște 

Dar românii știu ei ce știu sau, mai bine zis, nu mai cred în minuni. Și bine fac. De altfel, însuși ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a recunoscut că economia românească a început să scârțâie. „E evident că economia încetinește, s-a văzut asta și în datele de la INS. E un mare semnal pentru noi. Ca să compensezi această încetinire trebuie să vii cu infuzie de capital, prin diverse canale”, a spus el la Digi24. Ministrul a precizat că Guvernul va continua să ofere măsuri de sprijin pentru facturile românilor, la energie. Ajutoarele vin de la Uniunea Europeană, a adăugat Adrian Câciu. „Avem vouchere pentru energie 100%, bani la europeni”, a precizat ministrul. În plus, ministrul de Finanțe a declarat că punctul de amendă nu va fi majorat, deși salariul minim va crește din 2023..

Iată rezultatele sondajului ”Considerați că majorarea cu 12,5% a pensiilor este suficientă?”

Da: 91 de răspunsuri 

Este decentă: 104

Nu: 623

Absolut deloc: 102

Nu știu: 76

Citește și 45% dintre angajații români își caută un nou job

45% dintre angajați încearcă, în acest moment, să-și schimbe locul de muncă, din cauza salariilor, a lipsei sentimentului de împlinire profesională sau lipsa perspectivelor de creștere. Acestea sunt cele mai importante motive invocate iar 2 din 10 angajați spun că au intrat în burnout

Aproape jumătate dintre participanții la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România mărturisesc că, în acest moment, se află în căutare activă a unui loc de muncă, motiv pentru care aplică în mod constant și merg la interviuri.

Nemulțumiți de locul lor de muncă sunt și alți 22,6%, însă aceștia nu se simt, deocamdată, suficient de motivați pentru a căuta altceva, în timp ce 2,2% deja au găsit alt job și sunt în preaviz de plecare. Doar 3 din 10 respondenți se declară mulțumiți de statutul profesional actual și, prin urmare, nu au în plan nicio schimbare profesională în perioada imediat următoare.

Cele mai importante nemulțumiri

Principalul motiv pentru care doresc să facă un pas într-o nouă direcție este legat de nemulțumirile cu privire la salariu, un aspect menționat de 61,4% dintre cei intervievați „Următoarele motive ne spun foarte multe despre felul în care au ajuns românii să se raporteze la relația dintre viața lor personală și cea profesională, despre introspecțiile pe care le fac după o perioadă destul de tulbure pentru toată lumea, dar și despre așteptările pe care le au de la ideea de carieră. Astfel, nu neapărat volumul mare de muncă îi deranjează (doar 35% aduc acest argument), ci mai degrabă faptul că munca pe care o fac nu le aduce nicio împlinire profesională (56,9%), că nu întrevăd oportunități de creștere în compania pentru care lucrează (54%) sau că nu se simt apreciați de managerul lor (17,4%). Toate acestea stau la baza unui fenomen care îi îngrijorează tot mai mult pe angajatori – quiet quitting-ul”. Asta pentru că acest fenomen presupune un soi de plafonare, în multe cazuri, ireversibilă, care pornește, în primă fază, de la decizia de a nu face mai mult decât ce este trecut în fișa postului”, spune Raluca Dumitra, head of marketing în cadrul eJobs.

Întrebați dacă se simt motivați să performeze și să facă mai mult decât apare în fișa postului, 66,3% au răspuns că da, iar 33,7% că nu. Dintre aceștia din urmă, 59,7% s-ar simți motivați să facă mai mult dacă ar avea un salariu mai bun. 9,5% ar avea nevoie de o motivare intrinsecă și ar fi dispuși să facă mai mult dacă le-ar plăcea într-o măsură mai mare jobul pe care îl au, 7,8% și-ar dori să aibă o relație mai bună cu echipa din care fac parte, iar 4,6% ar depune mai mult efort dacă s-ar înțelege mai bine cu managerul lor. 8,8% cred că doar cei aflați la început de carieră și care trebuie să se remarce sau managerii ar trebui să nu se limiteze doar la cerințele din fișa postului, în timp ce 9,6% nu văd niciun motiv pentru care să facă acest lucru, invocând faptul că viața personală este mult mai importantă decât jobul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Crossuri externe