Acești salariați NU beneficiază de majorarea de 200 de lei neimpozabili
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Trei categorii de salariați nu beneficiază de această facilitate
Trei categorii de salariați nu beneficiază de această facilitate
În contextul crizei și inflației, Guvernul a emis o ordonanță de urgență care permite introducerea unei majorări salariale de 200 de lei, bani pe care companiile îi pot acorda angajaților care sunt plătiți cu minimum pe economie.

Mai precis, ordonanța îi vizează pe cei are ai lefuri de 2.550 de lei.

Conform OUG nr. 67/2022 „angajatorii majorează voluntar, oricând în perioada 1 iunie-31 decembrie 2022 inclusiv, nivelul salariului de bază lunar brut cu suma de 200 de lei, respectiv de la 2.550 de lei la 2.750 de lei”. Așadar prevederea nu implică majorarea de 200 de lei netaxabilă și la salariul minim de 3.000 de lei, salariu minim care se acordă pentru trei categorii, respectiv, IT, construcții și, mai nou, agricultură și industria alimentară.

De precizat este și faptul că ordonanța nu obligă companiile la majorarea de 200 de lei netaxabili, aceasta fiind una opțională.

Citește și: Aceste salarii, scutite de taxe și impozite. Lege promulgată de președinte

În România, la ora actuală, angajații din două domenii de activitate au salarii minime brute diferențiate și taxe reduse, respectiv cei din construcții și din IT. 

Începând cu 1 iunie, o nouă categorie de angajați vor beneficia de aceste facilități. Este vorba despre cei din agricultură și industria alimentară.

Astfel, angajatorii din aceste domenii vor plăti un salariu minim brut diferențiat de 3.000 lei, dar vor datora taxe salariale reduse, conform legii 135/2022, promulgate de președinte și publicate în Monitorul Oficial, lege care se va aplica pe perioada 1 iunie 2022 și până în decembrie 2028.

Noua lege prevede că salariile din agricultură și și industria alimentară sunt scutite de impozitul pe venit de 10%, de contribuția la sănătate tot de 10%, de reducerea contribuției la pensii (de la 25% la 21,25%, reducerea de 3,75% fiind fix partea care se duce de obicei la pensia privată) și de reducerea contribuției asiguratorii pentru muncă (teoretic, de la 2,25% la 0,3375%). Citește mai mult AICI

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel