Achiziții fără restricții de locuințe cu 5% TVA

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Au fost eliminate două condiții din Codul fiscal
Au fost eliminate două condiții din Codul fiscal
Printre modificările fiscale survenite pe final de an 2018 și început de an 2019 care au produs valuri în piață, una pare să fi trecut neobservată. Guvernul a eliminat două condiții din Codul Fiscal, suprimând efectiv restricțiile la achiziția de locuințe cu 5% TVA, arată un comunicat EY România, lider de pe piaţa serviciilor profesionale.

Cele două condiții eliminate din Codul Fiscal sunt:

1 limitarea suprafeței de teren pe care este construită locuința (până la 31.12.2018 fiind de 250 mp), astfel încât acum suprafața de teren pe care este construită locuința poate fi oricât de mare

2 limitarea numărului de locuințe achiziționate cu cotă de TVA de 5% (până la 31.12.2018 se putea achiziționa doar una de către o persoană fizică).

Așadar, de la 1 ianuarie 2019, singurele condiții pentru aplicarea cotei de 5% TVA pentru locuințe sunt următoarele: suprafața utilă a locuinței să nu depășească 120 mp; valoarea totală a locuinței și a terenului pe care este construită să nu depășească 450.000 lei; în momentul vânzării locuința să poată fi locuită ca atare.

Normele BNR

Normele BNR, intrate în vigoare la 1 ianuarie 2019, prevăd scăderea gradului de îndatorare. De asemenea, menținerea pe un trend ascendent a cursului de schimb leu/euro va avea un impact asupra valorii de 450.000 lei până la care se poate aplica cota TVA de 5%.

Estimarea trendului de evoluție a volumului de locuințe care se vor tranzacționa în cursul anului 2019 este destul de complicat, dar ne putem aștepta ca, în ansamblu, efectele reglementărilor restrictive luate de BNR privind creditarea să fie ponderate prin ajustarea cu diferența de TVA a prețului de vânzare a locuințelor care îndeplinesc condițiile necesare.

Considerăm că decizia Guvernului, aplicabilă de la 1 ianuarie 2019, este posibil să dea încă un impuls sectorului rezidențial. Nu este clar în ce măsură era necesară eliminarea condiției privind suprafața terenului, având în vedere că majoritatea locuințelor vândute care îndeplineau celelalte criterii erau cu precădere apartamentele (care nu beneficiau de o cotă de teren aferentă atât de mare).

Numărul achizițiilor va crește 

Din perspectivă strict tranzacțională, credem că există așteptarea ca numărul celor care achiziționează în scop investițional astfel de unități să crească ca pondere în totalul cumpărătorilor.

Citește și Imobiliarele au crescut cu 40%. Ce spun analiștii

Conform datelor din piața rezidențială, 84% din ofertele de locuințe sunt cu o suprafață de sub 120 mp și 71% din cererile de locuințe au valoarea sub 450.000 lei. Așadar, cei care doreau să achiziționeze locuințe cu 5% TVA ca reședință nu vor fi afectați în niciun fel de aceste schimbări legislative. Putem susține prima concluzie conform căreia numărul celor care vor achiziționa cu 5% TVA în scop investițional va crește deoarece nu va mai exista limitarea numărului de locuințe achiziționate cu 5% TVA de către o persoană. Acest aspect poate că este unul pozitiv deoarece unele statistici arată că sectorul imobiliar rezidențial a cunoscut, la finalul anului 2018, o scădere la nivel național de 30% în privința livrării de locuințe.

Cu siguranță, se mai pot face și alte analize, dacă ne uităm la orașe mai mici din țară, unde se tranzacționează case cu teren aferent și unde, până în 2019, limitarea suprafeței terenului la 250 mp era o barieră pentru aplicarea cotei reduse de 5% TVA. Așadar, se pot tranzacționa și case cu teren aferent nelimitat la 250 mp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Națională a României
Donald Trump
Un început frumos
Gabriela Nistor, CEO Salt Bank
Hollywood / sursa foto: Pexels.com
Versace și alte mărci de lux vor fi vândute unei multinaționale americane
Prosumatori. Foto: Freepik.com
Bani
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Cip / sursa foto: Freepik.com

Google atacă dominația Nvidia și lansează Ironwood

Alphabet dezvăluie cipul Ironwood, dedicat exclusiv...

Apple

Panică majoră la Apple. Gest disperat al companiei

Gigantul american din domeniul tehnologiei Apple a...

Project 2025 / Foto: DonkeyHotey / Flickr
Totul crește / FOTO: Freepik
Mihai Daraban
electricitate
O persoană numără bani / Foto: DCBusiness
Peter Navarro și Donald Trump
La benzinărie / FOTO: Freepik
Francois Villeroy de Galhau / FOTO: Wikipedia
Reciclare / Foto: Freepik
Bebeluș / FOTO: Freepik
Bogdan Ivan
Sigla Renault
Dolari / Foto: Freepik

Dolarul își revine din amețeală și urcă în fața euro

Dolarul american și-a recăpătat din avânt, după ce...

Nu toți acceptă însă / FOTO: Freepik

China caută aliați împotriva tarifelor impuse de SUA

O încercare ce se dovește însă destul de dificilă. 

Foto: Freepik.com

Acțiunile chineze ar putea fi radiate din SUA

Un risc crescut, dar fără măsuri iminente.

Depozit
Știrile dimineții

pixel