Curs valutar BNR: Leul are o evoluţie oscilantă iar aurul atinge un preţ record
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
În luna mai, Gazprom a informat că boardul său a recomandat plata unor dividende de 52,53 ruble pe acţiune, adică un total de 1.244 de trilioane de ruble pentru anul 2021
"Acţionarii au decis că, având în vedere situaţia actuală, nu este recomandabilă plata dividendelor pentru anul 2021. Priorităţile actuale ale Gazprom în prezent sunt implementarea programului de investiţii, inclusiv gazificarea regiunilor din Federaţia Rusă, şi pregătirea pentru iarna care urmează. Desigur trebuie să fim pregătiţi să ne îndeplinim obligaţia de a plăti taxe mai mari", a declarat directorul financiar de la Gazprom, Famil Sadygov.
Imediat după publicarea acestor informaţii, acţiunile Gazprom au scăzut cu peste 30% (minus 30,2% până la 207,69 ruble pe acţiune).
În replică, Bursa de valori de la Moscova a decis să suspende de la tranzacţionare acţiunile Gazprom, având în vedere scăderea de peste 30%.
Gazprom, primul producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.
Citește și Vești proaste pentru Putin: Totul se duce de râpă în Rusia
Sectorul auto este la pământ, producția industrială este în scădere puternică. Iar, potrivit unui sondaj realizat de Fundația Națională pentru Sondarea Opiniei Publice (FOM), 73% dintre antreprenorii țării au avut de suferit din cauza sancțiunilor introduse de Occidentul pentru invazia Ucrainei.
Dacă așa ceva s-ar întâmpla într-o țară civilizată, unde grija pentru nivelul de trai al populației constituie o prioritate absolută a guvernanților, lumea ar fi ieșit în stradă, s-ar fi mobilizat și ar fi schimbat ceva în bine. În Rusia însă oamenii fie sunt prea îndoctrinați, fie prea speriați pentru a acționa. Serviciile speciale și structurile de ordine controlează tot, nu permit nici o mișcare care ar putea tulbura liniștea și planurile președintelui Vladimir Putin.
Fără industrie, dar cu votcă
Industria auto din Rusia a suferit luna trecută o cădere fără precedent a producției sale, cu doar 3.720 de mașini asamblate, față de aproximativ 112.000 în mai a anului trecut. Sectorul, care se bazează în mare măsură pe investiții și echipamente străine, a avut de suferit, pe de o parte, de penuria globală de semiconductori și, mai recent, de exodul constructorilor auto internaționali din cauza conflictului din Ucraina.
Pe de altă parte, producția industrială din Rusia a continuat să scadă în luna mai, după ce în aprilie a trecut pe roșu pentru prima dată de la începutul conflictului din Ucraina, potrivit cifrelor publicate de agenția de statistică Rosstat. În mai, producția industrială - un indicator al temperaturii economiei - a scăzut cu 1,7% pe an. Comparativ cu aprilie 2022, acesta a scăzut cu 1,9%, după un început de an foarte dinamic.
Și sectorul minier a avut de suferit, producția de cărbune scăzând cu 4% față de anul trecut. Europa a decis să impună un embargo asupra cărbunelui rusesc începând cu luna august. Producția de petrol și gaze s-a redus cu 3% față de anul precedent. În schimb, producția de votcă a crescut cu 3,8% în luna mai, iar cea de vin dulce cu 39,3% față de anul trecut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...