Activitatea economică în zona euro, afectată de lipsa materiilor prime în iulie

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Ministerul Economiei a accelerat plățile
Ministerul Economiei a accelerat plățile
Activitatea economică în zona euro a continuat creşterea solidă în iulie, în urma atenuării restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus, dar blocajele din fluxul de aprovizionare au dus la creşterea costurilor, arată datele publicate luni de compania de analize financiare Markit, cu sediul la Londra, transmite Reuters.

Datele vin după ce vineri Eurostat a anunţat că Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o creştere peste aşteptări, de 2% în trimestrul al doilea, comparativ cu primul trimestru, şi cu 13,7% în ritm anual. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un avans de 1,5% de la un trimestru la altul şi unul de 13,2% în ritm anual. Comparativ, în primele trei luni ale acestui an, PIB-ul zonei euro a înregistrat o scădere de 0,3%, după o contracţie de 0,6% în ultimele trei luni din 2020.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie, a scăzut în iulie la 62,80 puncte, de la nivelul record de 63,40 puncte în iunie, dar peste estimarea preliminară a Markit, de 62,60 puncte pentru iulie. Analiştii intervievaţi de Reuters estimau o creştere a indicatorului până la 60 de puncte.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

Cod ROȘU. Atenționare MAE pentru TURIȘTII care merg în Bulgaria

"Scăderea uşoară a producţiei în zona euro în iulie, după expansiunea record din iulie, nu ar trebui să provoace îngrijorări. Dar datele din iulie indică faptul că producătorii şi furnizorii lor nu reuşesc să majoreze producţia suficient de rapid pentru a face faţă cererii, ceea ce duce la majorarea preţurilor", a apreciat Chris Williamson, economist şef al IHS Markit.

Lipsa materiilor prime şi a problemele de transport au dus la creşterea indicelui privind preţurile factorilor de producţie la 89,2 puncte, de la 88,5 puncte, cel mai ridicat nivel decât se publică acest studiu, în iunie 1997. Şi preţurile produselor finite a atins un nivel record.

Tot vineri, Eurostat a anunţat că rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut în luna iulie până la 2,2%, de la un nivel de 1,9% în luna iunie, depăşind ţinta de inflaţie de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană, în condiţiile în care creşterea preţurilor de consum îi îngrijorează pe investitori. Aceste tensiuni generate de preţurile mari preocupă pieţele financiare care se tem de posibilitatea unei majorări a dobânzilor. Însă atât Banca Centrală Europeană cât şi Fondul Monetar Internaţional apreciază că actuala creştere a inflaţiei este doar un fenomen temporar.

În pofida creşterii preţurilor, cererea a rămas solidă, iar rata şomajului în zona euro a scăzut în iunie până la 7,7%, de la 8% în mai. Dar din cauza lipsei materiilor prime fabricile nu pot finaliza comenzile, ceea ce afectează industria zonei euro, apreciază analiştii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...


pixel