Activitățile desfășurate de persoanele fizice independente (PFI) - vechime în muncă. Proiect în Parlament

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
 Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Activitățile economice desfășurate de toate persoanele fizice independente (PFI) trebuie să constituie vechime în muncă, spun iniţiatorii acestui proiect.

Deputatul USR Denisa Neagu a depus un nou proiect de lege prin care activitățile economice desfășurate de toate persoanele fizice independente (PFI) să constituie vechime în muncă și în specialitate. Inițiativa a fost co-inițiată alături de deputații USR Cristina Prună și Claudiu Năsui.

În România sunt în jur de 40 de profesii liberale, printre care și cele de asistent medical, moașă, asistent social, evaluatori, logoped, fizioterapeut/kinoterapeut, traducător autorizat și contabil. Peste 52.000 de persoane s-au înregistrat în ultimii cinci ani la Administrația Financiară ca practicând aceste tipuri de profesii liberale. Aceștia contribuie la sistemul de asigurări de sănătate și la sistemul de pensii la fel ca
persoanele fizice autorizate și ca orice altă persoană angajată, iar o parte dintre ei fără să beneficieze de vechimea în muncă și în specialitate.

„Propunerea legislativă elimină o discriminare privind diferite tipuri de profesii liberale care există momentan pe piața muncii și care sunt practicate sub formă de PFI-uri. Deși nu există o diferențiere privind munca prestată în temeiul unui contract de muncă și munca prestată în cadrul unui contract de prestări de servicii al unei PFI, cele două nu sunt considerate egale în privința recunoașterii vechimii în muncă și a vechimii în specialitate. Este o anormalitate să-ți exerciți profesia, să plătești taxe la stat pentru veniturile încasate, dar perioada în care ai muncit să nu fie considerată vechime în muncă”, transmite deputata USR, Denisa Neagu.

Profesiile liberale sunt reglementate prin OUG. nr. 49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii şi libertatea de a furniza servicii în România, coroborată cu Legea nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România şi cu legislaţia fiscală. Este de la sine înțeles că toate profesiile liberale care se desfăşoară în temeiul legii şi prin înregistrarea într-un registru ţinut de o autoritate publică sau de un corp profesional, în baza căreia se realizează şi înregistrarea fiscală, trebuie să fie tratate egal.

Schimbările preconizate prin prezenta propunere legislativă au ca scop încurajarea unei mai mari categorii de persoane pentru a profesa în domeniul în care a studiat (absolvenții facultăților de limbi străine ca traducători autorizați, de exemplu) și încurajarea nediscriminării de către stat a PFI-ului în activitatea sa profesională. În plus, modificarea propusă de cei trei deputați USR dă posibilitatea angajării în sistemul de
stat a persoanelor care au funcționat ca PFI, dat fiind că o condiție de bază pentru angajarea la stat este vechimea în muncă/vechimea în specialitate. Facilitarea accesului experților în sectorul public constituie și un avantaj în folosul statului.

Prin această propunere legislativă, USR continuă să repare o serie din problemele din legislație care vizează activitățile economice independente. În trecut, prin Legea 125/2022 am modificat OUG 44/2008 pentru a corecta deja o altă discrepanță legislativă privind activitatea persoanelor fizice autorizate (PFA), recunoscând astfel vechimea în muncă și, după caz, în specialitate a acestora, însă a rămas totuși o discriminare față de unele profesii liberale care sunt practicate sub forma de PFI-uri, transmit iniţiatorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Precizări făcute de Ministerul Justiției
Eugen Rădulescu
Un cuplu se uită la documente
Austria încă primește gaze din Rusia

Disperare la Gazprom. Cum vrea compania să se salveze

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...

Livrator / Foto: Freepik
Petroliști
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness

pixel