Acum poți deține un fragment de diamant scump
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Recent s-a lansat o afacere neobișnuită care schimbă o parte din parametrii industriei diamantelor, făcând-o mai accesibilă și celor cu bani puțini.

Mai precis, este vorba de o companie care permite deținerea fracționată a unui diamant foarte scump.

Compania Luxus care a fost fondată de Dana Auslander, expert în fonduri speculative, și de jurnalista de modă Gretchen Gunlocke Fenton, oferă diamante roz de 0,54 carate. 

Compania își propune să ofere investitorilor în retail șansa de a cumpăra o fărâmă de diamant, începând de la 0,1%, având posibilitatea de a participa la o piață care, în mod normal, nu este la îndemâna celor care nu au milioane de euro de investit.

Ideea este că diamantele speciale, a căror valoare a crescut în mod constant, vor oferi potențiale randamente ca investiții. Dar, ca și în cazul multor astfel de întreprinderi de proprietate fracționată, investitorii de retail nu vor avea acces la piatră și nici nu vor avea vreo influență asupra modului sau a momentului în care aceasta ar putea fi revândută - și a randamentelor realizate.

În prezent, diamantele roz de lux rămân printre cele mai scumpe diamante din lume; cele mai mari și excepționale pietre se vând cu amănuntul între 1 și 1,2 milioane de dolari pe carat. Cel mai scump diamant vândut vreodată a fost Pink Star, un diamant de 59,6 carate de culoare fancy vivid pink fără cusur intern, care s-a vândut cu 71 de milioane de dolari în 2017 la o licitație Sotheby's, adică puțin sub 1,2 milioane de dolari pe carat.

Diamantele de culoare roz au câștigat în valoare între 9% și 12% pe an în ultima perioadă, potrivit Fancy Color Diamond Index (FCDI), care urmărește prețurile cu ridicata, notează Bloomberg. De la începutul anului 2005 și până în primul trimestru al acestui an, prețurile pentru diamantele de culoare roz viu, de înaltă calitate, au înregistrat o creștere de 427,8%. 

Nu toate diamantele roz sunt create la fel, dar chiar și cele de calitate inferioară au crescut în preț. Prețul diamantelor roz de o calitate inferioară a crescut cu 325,6%, iar cel al diamantelor roz intens cu 382,6%. Prețul aurului a crescut cu 300% în această perioadă în timp ce indicele S&P cu 384%

Citește și: Diamantele profită din plin de războiul din Ucraina. De Beers, decizie surprinzătoare

Cum se poate intra în joc

Dacă nu aveți milioane de dolari de investit, nu veți putea achiziționa niciuna dintre aceste pietre prețioase, iar pietrele mai mici și diamantele incolore nu obțin câștiguri de preț comparabile. Odată cu creșterea platformelor de investiții alternative, inclusiv pentru vin, artă, memorii sportive și criptomonede, a fost doar o chestiune de timp până când cineva a creat o platformă pentru pietre prețioase.

Prima ofertă pe care utilizatorii o pot achiziționa este un diamant de 0,54 carate de culoare roz purpuriu intens, provenit din legendara (acum închisă) Argyle Diamond Mine din Australia, care a fost sursa a 90% din diamantele roz din lume. Luxus a procurat diamantul de la Kwiat, o companie de diamante fondată în 1907, care a achiziționat diamantul ca investiție în cadrul Argyle Tender, un eveniment de vânzare cu licitație închisă, în 2016.

Dana Auslander, directorul executiv al Luxus, a petrecut ani de zile structurând și dezvoltând produse pentru fonduri speculative și lucrând în domeniul gestionării activelor la firme precum Blackstone Alternative Asset Management LP și Harbinger Capital Partners LLC înainte de a co-fondat Luxus. Co-fondatoarea Gretchen Gunlocke Fenton, care a lucrat în domeniul relațiilor publice pentru Chanel și a fost editor de modă la Vogue, Town & Country și Glamour, aduce cunoștințe și relații în industria bijuteriilor. În iulie 2021, au decis să lanseze Luxus și au strâns 2,5 milioane de dolari într-o finanțare, inclusiv de la designerul de modă Veronica M. Beard.

Anul acesta va fi o perioadă de testare, cu lansarea primului produs Luxus, diamantul roz. Dacă lansarea completă planificată pentru anul viitor va avea succes, Luxus se va extinde și la alte diamante colorate, inclusiv la cele albastre și galbene. Fondatorii speră să se extindă și în domeniul ceasurilor rare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...


pixel