Adeverinţe de vechime în muncă GRATUITE pentru cei care au pensii sub 3.000 lei. Document din Parlament
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Dosare de pensie / Foto: Arhivă
Dosare de pensie / Foto: Arhivă
A fost depusă la Senat o iniţiativă legislativă privind completarea Legii 360/2023, privind sistemul public de pensii. Textul integral al expunerii de motive a proiectului poate fi citit în rândurile de mai jos. 

"În prezent, mulţi pensionari întâmpină dificultăţi în obţinerea adeverinţelor care dovedesc veniturile brute realizate pe parcursul vieţii profesionale, fie din cauza inexistenţei arhivelor în format digital, fie din cauza costurilor asociate cu obţinerea acestora. Costurile percepute de către deţinătorii de arhive sau operatorii economici autorizaţi pentru prestarea serviciilor arhivistice pot fi semnificative, mai ales pentru pensionarii cu venituri mici.

Această situaţie creează o inechitate socială, deoarece pensionarii cu venituri reduse sunt afectaţi în mod disproporţionat de costurile obţinerii documentelor necesare, având în vedere resursele financiare limitate. Propunerea legislativă răspunde acestei probleme, instituind mecanisme de decontare integrală sau parţială a costurilor pentru aceştia.

Beneficiarii modificarii

Modificarea propusă prin introducerea alineatelor 2(1) şi 2(2) la Art. 139 din Legea nr. 360/2023 vizează două categorii de pensionari:

Pensionarii cu pensii de până la 3.000 RON, care vor beneficia de decontarea integrală a costurilor aferente obţinerii adeverinţelor.

Pensionarii cu pensii cuprinse între 3.001 RON şi 6.000 RON, care vor beneficia de decontarea în procent de 50% a costurilor pentru obţinerea documentelor.

Această împărţire este justificată de nevoia de a acorda un sprijin mai consistent celor mai vulnerabili pensionari, dar şi de a oferi un ajutor substanţial celor cu venituri medii, pentru care costurile pot reprezenta o dificultate semnificativă.

Impactul social

Implementarea acestor prevederi va avea un impact social pozitiv. Pensionarii, în special cei cu venituri reduse, vor avea acces mai uşor la documentele necesare pentru recalcularea pensiilor sau alte proceduri legale. Astfel, se vor elimina barierele financiare care împiedicau exercitarea drepturilor legale ale acestora.

De asemenea, această măsură va contribui la reducerea stresului financiar asupra pensionarilor, având un efect direct asupra îmbunătăţirii calităţii vieţii lor. În plus, va facilita o recalculare mai rapidă şi corectă a pensiilor, acolo unde este cazul, ceea ce va duce la un sistem de pensii mai echitabil. 

 

Impactul economic


Deşi propunerea implică un efort bugetar din partea statului, prin suportarea costurilor pentru obţinerea documentelor de către pensionari, acest impact este moderat şi justificat din perspectiva beneficiilor sociale. Sumele alocate de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială pentru decontarea acestor costuri sunt rezonabile şi necesare pentru asigurarea unui tratament echitabil al pensionarilor.

Completarea Legii nr. 360/2023 cu prevederi privind decontarea totală sau parţială a costurilor pentru obţinerea adeverinţelor de venituri lunare brute oferă un sprijin esenţial pensionarilor cu venituri reduse sau medii. Aceste măsuri vor contribui la reducerea poverii financiare asupra persoanelor în vârstă, facilitând accesul la documentele necesare pentru recalcularea pensiilor şi, implicit, asigurând o mai mare echitate socială."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contribuabilii nu mai pot depune hârtii la ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Centru de date / Foto: Freepik
Inundații / Foto: IGSU
Bursa americană
Stație de emisie-recepție / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
tineri - cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Jerome Powell, șeful Fed / Foto: Federal Reserve / Flickr
Fondul Monetar Internațional / Foto: Banca Mondială / Flickr
Bursa de la București
Tehnologie avansată
Ședință de Guvern
Avion
Pager / sursa foto: Flickr.com

Nicuşor Dan vânează ţânţarii din Cişmigiu cu drona

Primarul general al Capitalei a făcut un anunţ despre o...

Elon Musk
Contor electric / Foto: Arhivă

Avertisment privind prețul energiei electrice după plafonare

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia...

Profesorul Mircea Coșea
București / Foto: Freepik
Volodimir Zelenski și Jens Stoltenberg / Foto: NATO / Flickr
Explozia unul pager într-un magazin alimentar
La benzinărie
Google / sursa foto: Freepik.com
Telefon Huawei Mate XT Trifold
Date oficiale / FOTO: Frames
O nouă mare provocare

Fond de 30 de miliarde dolari pentru inteligența artificială

Fond destinat investițiilor în dezvoltarea centrelor de...

O femeie se uita la un produs în timpul cumpărăturilor
Energie verde / Foto: Freepik

pixel