Adio, 2022: Lumea se pregătește pentru 2023
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Să lăsăm în urmă multe amintiri neplăcute
Să lăsăm în urmă multe amintiri neplăcute
Adio, 2022: Cei peste opt miliarde de locuitori ai plenetei Pământ se pregătesc sâmbătă să lase în urmă un an plin de evenimente, de la războiul din Ucraina și inflație, la criza energetică și furiile unei naturi dată peste cap de încălzirea globală. 

Pentru mulți, ziua de Anul Nou va fi o ocazie de a alunga amintirile urâte legate de pandemia de COVID-19, pentru alții, va fi un prilej de a uita de austeritate, de nevoia de face economii pe fondul creșterilor uriașe a prețurilor mondiale. 

În Australia, Sydney a fost unul dintre primele mari orașe care au dat startul anului 2023, recâștigându-și titlul de "capitală mondială a Revelionului" după doi ani de carantinări și festivități anulate din cauza variantei Omicron a virusului SARS-CoV-2. Austrialia și-a redeschis granițele și așteaptă ca peste un milion de oameni să coboare în portul Sydney pentru a urmări lansarea a peste 100.000 de dispozitive pirotehnice. Oficialii orașului estimează că aproape o jumătate de miliard de oameni vor urmări spectacolul online sau la televizor.

"Dacă reușim să-i facem pe toți să se alăture petrecerii și să intre în noul an cu un optimism și o bucurie reînnoite, atunci putem spune că am avut succes", a declarat organizatorul focului de artificii Fortunato Foti. Un sentiment de optimism, în dezacord total cu cel lăsat de 2022, care lumea s-a despărțit de regina Elisabeta a II-a, de fostul și unicul președinte al URSS,  Mihail Gorbaciov, de fostul lider chinez, Jiang Zemin, și de fostul premier japonez, Shinzo Abe.

- Marea resemnare" -

- Ultimele zile ale anului 2022 au fost marcate și de plecarea dintre noi a două nume de referință din două domenii foarte diferite: joi, starul brazilian de fotbal Pele a decedat la vârsta de 82 de ani, iar sâmbătă, chiar în ultima zi din 2022, a murit fostul șef al Bisericii Catolice, Benedict al XVI-lea (95 de ani).

- Încălzirea globală nu a fost inversată și nici creșterea populației mondiale: în noiembrie s-a depășit pragul de opt miliarde de locuitori.

- Anul acesta a fost marcat și de "Marea Plecare", plecarea în masă a angajaților de la locul de muncă în urma pandemiei, de o palmă la Oscaruri și de ruinarea miliardarilor, ale căror averi au fost măturate de prăbușirea criptomonedelor.

- Dar, mai presus de toate, anul 2022 va fi asociat pentru totdeauna cu revenirea războiului în Europa, odată cu invazia rusă în Ucraina. În mai mult de 300 de zile, aproape 7.000 de civili au fost uciși și 10.000 răniți, potrivit biroului Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

Șaisprezece milioane de ucraineni au fost nevoiți să își părăsească locuințele. Pentru cei care au rămas, viața de zi cu zi este marcată de întreruperi de energie electrică, bombardamente rusești și stare de asediu. Fiecare trece prin acest conflict în felul său: o rugăciune tăcută, o sărbătoare, într-un spirit comun de rezistență.

- Mai la est, Rusia lui Vladimir Putin nu are chef de distracție. Moscova și-a anulat tradiționalul foc de artificii după ce primarul orașului, Serghei Sobyanin, i-a întrebat pe locuitori cum ar dori să marcheze noul an.

- "Zero Covid" -

"Un cer liniștit deasupra capului" este singura dorință a unor moscoviți precum Irina Shapovalova, 51 de ani, educatoare la o grădiniță. Compania media VGTRK a promis "că de Anul Nou va fi veselie, în ciuda schimbărilor din țară și din lume". Dar, în acest an, spectacolul va fi lipsit de interpreții obișnuiți și de prezentatorul vedetă Maxim Galkin, plecat în exil după ce s-a pronunțat împotriva războiului din Ucraina.

"Corectitudinea morală și istorică este de partea noastră", a spus Putin în mesajul său. De partea cealaltă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este "sigur că vom câștiga acest război".

În Asia, pandemia de COVID-19 a revenit în mod spectaculos în China, în timp ce vaccinarea permite restului lumii să revină la o aparență de viață normală. Beijingul a renunțat brusc la politica "zero Covid" la începutul acestei luni, decizie urmată imediat de o explozie a numărului de infecții. Spitalele și crematoriile deopotrivă ar putea fi copleșite, dar peste tot sunt planificate mitinguri la trecerea dintre ani. 

Cu toate acestea, președintele Xi Jinping a ținut să emită o notă optimistă cu câteva ore înainte de Anul Nou: "lumina speranței este în fața noastră". Cu toate acestea, autoritățile din Shanghai au anunțat că nicio activitate nu va avea loc pe faimosul front de apă al orașului.

An nou, președinte nou. În Brazilia, în prima zi a lunii ianuarie va avea loc revenirea la putere a fostului șef de stat Lula.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel