Adrian Câciu: ”Vom avea RAPID rectificare și bugetul pe 2022”
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Adrian Câciu, ministrul propus al Finanțelor
Adrian Câciu, ministrul propus al Finanțelor
Ministrul propus pentru portofoliul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, miercuri, că şi-ar dori să realizeze bugetul pentru 2022 foarte repede, dar trebuie ancorat în programul de guvernare şi să ţină cont de situaţia din perspectivă macroeconomică.

"Vă promit că aceste răspuns vi-l voi da săptămâna viitoare cel mai devreme. Mi-aş dori să facem bugetul foarte repede, dar trebuie ancorat în ceea ce înseamnă şi programul de guvernare şi situaţia din perspectivă macroeconomică. Aţi fost obişnuiţi şi cu această viziune a expansiunii economice în care se află România. România nu se află într-o situaţie extraordinar de fericită chiar dacă cifrele ne arată o revenire economică mult peste aşteptări. Revenirea aceea economică este datorată unui efect de bază pe care l-am avut anul trecut şi unui puseu inflaţionist, mai ales pe partea de costuri care ne periclitează zona de cerere agregată, iar eu trebuie să găsesc, său noi împreună trebuie să găsim soluţii să ne menţinem în deficitele asumate cu Comisia Europeană, să finanţăm programul de guvernare şi să menţinem şi puterea de cumpărare la un nivel şi la nişte parametrii sustenabili", a declarat Adrian Câciu.

Întrebat dacă va continua auditul iniţiat de ministrul Nazare, el a spus că tot ce se află în derulare va continua şi că nu se va duce să oprească o acţiune, mai ales că va face propria evaluare iar acel audit ar trebui să îl ajute.

Referitor la taxarea progresivă, el a afirmat că "în programul de guvernare nu s-a stabilit un astfel de lucru", şi a precizat că este o discuţie pe care trebuie să o avem cu privire la modul în care societatea vede redistribuirea avuţiei astfel încât să fie o medie care să ne confere o convergenţă către media Uniunii Europene.

Citește și:

Avertizările experților cu privire la o HIPERINFLAȚIE în România. Băncile estimează o inflație de 8%

Adrian Câciu, critici dure la adresa OMV Petrom: Distorsionează piaţa internă. Joc tolerat de mulţi ani

Piața energiei. Analist: Nu există curajul de a vorbi despre problemele structurale

Adrian Câciu a primit aviz favorabil, miercuri, pentru funcţia de ministru al Finanţelor din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

Adrian Câciu a mai declarat că se va ocupa de aprobarea rectificării bugetare vineri, 26 noiembrie, dacă noul guvern va fi învestit până atunci.

„Rectificarea va fi aprobată vineri noaptea, vineri seara. Stăm până când o aprobăm. Adică nu înţelegeţi noaptea, cum se întâmpla. Deci pur şi simplu trebuie să am cel puţin câteva ore să ajung la minister să mă asigur că toate sursele de finanţare sunt acolo, că tot necesarul de finanţare este acolo, că deficitul se menţine. Foarte important”, a spus ministrul propus al Finanțelor.

„Aş vrea să ajung joi. Înţeleg că mâine (joi, n.r.) este votul de învestitură, iar eu joi noaptea voi sta la Ministerul de Finanţe pentru că este foarte simplu să spui din redistribuiri, dar trebuie să nu creezi dezechilibre ulterioare prin ceea ce tu faci rapid. Trebuie să mă asigur că tot ceea ce înseamnă necesarul de finanţare pe fiecare minister este asigurat până la final de an. Tot ceea ce înseamnă necesarul de finanţare pe autorităţi locale este asigurat. Vedeţi ce probleme avem din perspectiva aceasta. Trebuie să mă asigur că sistemul de sănătate este acoperit şi mai ales trebuie să mă asigur că partea socială din acest buget este acoperită până la final de an. Cu o condiţie. Adică nu e condiţie. Şi cu un obiectiv. Nu e condiţie. Obiectivul de a menţine deficitul aşa cum a fost el asumat la 7,13%", a mai spus Câciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel