Adrian Câciu: Regulile pe timp de criză sunt altele decât cele în timp de pace

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Economia funcționează după alte reguli
Economia funcționează după alte reguli
În situații de urgență, de criză, de situații critice, așa cum unele drepturi ale persoanelor se îngrădesc pentru a se putea acționa în interes public major, la fel se îngradesc/suspendă/restricționează anumite principii ale pieței libere, iar întreaga economie, inclusiv capitalul, este direcționata, reglementată și regularizată pentru a servi interesului public major, scrie analistul Adrian Câciu într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

Cine nu poate înțelege mecanismele care acționează în situații de acest gen nu are nici o calitate în a spune cum trebuie procedat, iar orice încăpățânare în a menține principii și fundamente invalide pe astfel de vremuri nu fac decât să creeze un rău imens atât societății cât și economiei.

Sunt mulți care nu înțeleg nici în ceasul al 12-lea ca asa cum viata libera își suspenda din drepturi asa și economia libera acționează după alte reguli în situații de criza.

Este exact ca pe o corabie prinsa de furtuna. Or fi unii intelectuali care cred ca pot face încă plaja pe puntea vasului, dar variantele sunt simple: se supun noilor reguli sau vor fi aruncați peste bord și luați de valuri.

În criza, cine crede ca dacă pune crema de galbenele pe răni și așteaptă rezolvări naturale (ca asa au citit ei în doctrine economice și carti savante, în contextul în care nu au multiplicat vreun leu în viata lor), rezolvă situația, se înșeala amarnic.

Regulile de aplicat în criza sunt cu totul altele decât regulile de aplicat în timp de pace. Da, pot părea socialiste, dar nu sunt. Sunt eminamente intervenționiste și protecționiste, pentru ca scopul este salvarea națională, globala și nu individuala.

Este regula navei cuprinsa de furtuna, repet.Nu exista câștigători individuali pe vapor. Exista vapor care trece de furtuna sau vapor scufundat. În contextul celor spuse mai sus, recomand multora sa iasă din propaganda de tip libertarian și sa treacă la ceea ce numim construirea strategiei de răspuns global a crizei.

Citește și Câciu, despre suspendarea ratelor: Sper să fie scoasă chestiunea legată de capitalizarea dobânzii

Dacă tot au curaj sa explice ei reguli de câștig sau pierdere sa facă publice veniturile realizate din IFN-uri sau bănci pe contracte de consultanta ca să știe lumea ca ceea ce va spun va spun interesat, adică în conflict de interese, de fapt.

În traducere libera, va convine sau nu, capitalizarea dobânzii nu este o soluție de acceptat pe timp de criza. Obișnuiți-va cu ideea!

Avem fabrici de textile. Pot produce pentru necesarul de echipamente.

Avem fabrici de medicamente. Pot produce pentru necesarul de medicamente.

Avem fabrici de alcool. Pot produce pentru necesarul de biocide.

Totul la preț de cost plus un adaos comercial plafonat la 10% sau în compensare cu ulterioare taxe.

Avem furnizori de utilități. Trebuie sa livreze la preț rezonabil sau subvenționat de stat pe o perioada determinata și trebuie sprijiniți.

Toate zonele de servicii care nu au în acest moment cerere, trebuie direcționate, pe cât posibil, sa furnizeze servicii conexe pentru acțiunile din epicentrul crizei. Si ar mai fi multe.

Dar, ce va spun eu acum, trebuie făcut în 24-48 ore, maxim o săptămână. Cine nu are capacitatea de a lua masuri într-un timp atât de scurt, nu numai ca nu are dreptul sa dea lecții dar nici nu ar trebui sa mai continue sa încerce pentru ca este evident ca nu are capacitatea de a gestiona rapid și eficient criza.

Zodia melcului nu este valabila în context de criza iar epoca filozofiei este suspendata de drept.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel