Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Oficialul a declarat printre altele că în fața crizei singura șansă este a societatea și statul să facă parteneriat iar datoria statului este de a scăpa oamenii de griji.
Adrian Câciu a transmis că nu este adeptul taxelor noi dar ceea ce s-a întâmplat cu PNRR-ul ”care s-a făcut într-un birou” și nimeni nu știa ce se întâmplă acolo, și nici jurnaliștii ci doar o mână de oameni care au lucrat la un plan pe șase ani care privește România, nu trebuie să se mai întâmple.
”Eu nu o să comentez declaraţii politice ale unora, cel puţin unii, nu toţi – pentru că la PNRR nu au lucrat foarte multe persoane, dar măcar unii au lucrat, care au scris în PNRR şi aveţi la dispoziţie negru pe alb ce s-a scris în PNRR ca reformă fiscală. Sunt unele elemente care vin din mediul economic, ca solicitări. Le vom lua în analiză. Nu sunt adeptul taxelor noi, dacă mă întrebaţi. Eu consider în continuare, şi poate pe unii îi deranjez, poate pe alţii îi surprind, că regimul fiscal din România aşezat şi ajustat cu zona de economie informală, care este, din punctul meu de vedere, prea relaxat privită, sau a fost prea relaxat privită, poate produce venituri la bugetul general consolidat care să producă, la rândul lor, excedent. Dar orice ajustare de genul acesta trebuie făcută la solicitarea şi a mediului de afaceri şi în directă proporţionalitate cu interesul statal şi socio-economic. Nu trebuie să afecteze alte sectoare, nu trebuie să afecteze cetăţeanul, trebuie să încurajeze cetăţeanul să aibă productivitate”, a precizat ministrul.
Despre faptul că Banca Națională a României a apreciat că România riscă să ajungă la o inflație de 11,2%, ministrul a explicat că BNR a făcut o analiză pe datele pe care le are acum dar că setul de măsuri avut în vedere și care în două săptămâni va fi prezentat de Guvern v-a schimba această previziune.
Citește și: Patru noi programe de finanțare pentru IMM-uri, anunțate de Ministerul de Finanțe
Măsurile pe care Ministerul de Finanțe le are în vedere sunt unele care vor adresa și cauzele și efectele.
Acesta a mai explicat că actualele măsuri ne-au costat miliarde de lei din noiembrie și până acum: ”Trebuie în momentul acesta să fim împreună și să nu ne ducem în derapaj. Protejăm economia și cetățenii. Să nu ajungem în criza este costisitor dar este important deoarece societatea să se construiește pe trei elemente: oameni, economie și capital în ordinea și prioritatea asta!”, a punctat Adrian Câciu.
Ministrul a mai spus că au fost identificate cauzele inflației și că toate soluțiile sunt pe masă și a subliniat că: ”Haideți să oprim inflația. 80% din inflație vine din prețul gazelor. Am identificat cauzele și avem soluțiile pe masă”.
Oficialul a refuzat să spună care sunt explicit măsurile avute în vedere pentru redresarea economiei și pentru stoparea inflației dar a precizat că toate soluțiile sunt pe masă.
Acesta a mai decarat că i se pare că munca în România este supraimpozitată și că acest lucru trebuie avut în atenție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...