Adrian Mitroi, despre educația financiară: ”Nu mai găsi motivații că e complicat, învață să-ți gestionezi banii inteligent”
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Adrian Mitroi / Foto: DCBusiness
Adrian Mitroi / Foto: DCBusiness
EXCLUSIV
Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale, a oferit luni, 12 august, o serie de sfaturi valoroase despre educația financiară în cadrul unei emisiuni la DC News TV.

Specialistul a subliniat importanța gestionării eficiente a banilor încă de la o vârstă fragedă, oferind exemple concrete despre cum părinții pot implica copiii în administrarea finanțelor personale.

Economisirea alocației, primul pas spre educația financiară

Unul dintre sfaturile esențiale oferite de Adrian Mitroi este legat de utilizarea alocației copiilor. Profesorul consideră că această sumă nu este deloc neglijabilă și ar trebui direcționată în mod direct într-un cont deschis pe numele copilului, cu un subcont la părinte. „Alocația ar trebui să meargă direct în contul copilului, deschis ca și subcont la părinte. Control la care ai pe internet, ai un cont pe internet și el își vede pe telefon bănuții”, a explicat Mitroi.

El a menționat că, începând de la vârsta de 10 ani, copiii ar trebui să fie capabili să-și gestioneze singuri acești bani, sub supravegherea părinților. Unele bănci oferă chiar posibilitatea de a deschide un depozit pe numele copilului, cu părintele ca titular. „Sfatul zero este să nu te atingi de alocația copilului. Este a copilului și este a lui. Să o vadă, să o știe acolo”, a subliniat profesorul.

Implicarea copiilor în cheltuieli majore

Mitroi a recomandat ca părinții să îi implice pe copii în deciziile financiare importante, cum ar fi achiziționarea unui joc video scump sau reînnoirea unui televizor. În aceste situații, copiii ar trebui să contribuie cu o parte din economiile lor pentru a învăța valoarea banilor și importanța compromisurilor. „Ei se joacă, dragii de pe jocurile gratuite. Alea gratuite își pierd și mult timp. De ce să nu îți cumperi o subscripție la un site care-ți place ție?”, a sugerat Mitroi, oferind un exemplu despre cum copiii pot lua decizii mai bune în privința cheltuielilor.

Acest tip de educație financiară îi ajută pe copii să înțeleagă costul de oportunitate, concept esențial în finanțele personale. „Învață să fie foarte atenți cu bănuții lor, învață să facă mici compromisuri. Foarte bune sunt compromisurile astea. Își pun banii deoparte, sunt bănuții lor”, a adăugat el.

Pușculița clasică vs. cardurile și conturile de economii

Adrian Mitroi a vorbit și despre faptul că pușculița clasică a devenit demodată în contextul actual, unde tehnologia oferă alternative mult mai eficiente și sigure pentru economisire. „Pușculița da, este demodată din punctul ăsta de vedere, dar la saltea, măcar pentru simplul fapt că nu primești nimic pentru ea, că trebuie să ai grija banilor”, a comentat Mitroi.

Profesorul a încurajat utilizarea cardurilor de credit, cu condiția ca acestea să fie gestionate cu responsabilitate. „De ce să nu ai un card, pe telefon sau pe ceas? De ce să nu ai bănuții ăia acolo? Și dacă tot tăiai acolo, de ce să nu îi ai într-un cont de economii?”, a întrebat retoric profesorul. El a subliniat că utilizarea unui card de credit pentru cumpărături poate fi o soluție eficientă, dar doar dacă datele cardului sunt șterse imediat după tranzacție pentru a evita utilizarea necontrolată.

Gestionarea inteligentă a salariului și economiilor

Adrian Mitroi a oferit și sfaturi practice pentru adulți în ceea ce privește gestionarea salariului. El a explicat că imediat după primirea salariului, banii ar trebui mutați din contul cardului de debit și folosiți pentru a plăti facturile și alte cheltuieli esențiale. „Prima dată plătim toate facturile, tot ce avem pe net ne-am pus. Pac, pac pe telefon pe PC. Pac, am plătit toate facturile”, a detaliat Mitroi.

Restul banilor ar trebui apoi direcționați într-un depozit sau într-un cont curent care oferă dobândă. „Acolo poți să intri oricând, ai și o dobândă. Dacă nu mai poți să sacrifici, faci un depozit pe o lună. Dar dacă ești mai ambițios, te duci pe titluri de stat 12 luni, da, pui bănuții aia la lucru”, a explicat el.

Influența inflației și importanța investițiilor

Mitroi a avertizat că inflația poate eroda semnificativ puterea de cumpărare a economiilor, mai ales pe termen lung. „O inflație estimată avem tot fără de reguli în 7, 8, 10 ani de zile, puterea de cumpărare a leului tău este 10%. Cum sună asta? Înțelegeți că sună îngrozitor”, a subliniat el.

Profesorul a sugerat că, pentru a contracara efectele inflației, este esențial ca banii să fie investiți în mod inteligent, fie în instrumente financiare, fie în îmbunătățiri ale locuinței, cum ar fi schimbarea termopanelor sau instalarea unei pompe de căldură.

Educația financiară, un proces continuu

În concluzie, Adrian Mitroi a subliniat că educația financiară este un proces continuu, care începe din copilărie și continuă pe tot parcursul vieții. „Nu stau pe cardul de debit decât până seara. Au plecat în facturi, în datorii, în tot cardul de debit. Te îngrijești de el, îl plătești dacă poți integral”, a explicat el.

Mitroi a încurajat pe toată lumea să se familiarizeze cu produsele financiare disponibile și să le folosească în mod inteligent pentru a-și proteja și crește economiile. „Nu mai găsi motivații că e complicat, învață toate produsele astea financiare, fă sacrificiul și să nu vezi, nici să nu vedem cash deloc”, a concluzionat profesorul, subliniind importanța unei gestionări financiare responsabile și eficiente.

DCMedia Group, prin DCNews și DCBusiness, derulează, în luna august, campania DC Educația Financiară, cu rolul de a informa românii despre importanța educației financiare în gestionarea bugetului propriu. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

tineri - cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Jerome Powell, șeful Fed / Foto: Federal Reserve / Flickr
Fondul Monetar Internațional / Foto: Banca Mondială / Flickr
Bursa de la București
Tehnologie avansată
Ședință de Guvern
Avion
Pager / sursa foto: Flickr.com

Nicuşor Dan vânează ţânţarii din Cişmigiu cu drona

Primarul general al Capitalei a făcut un anunţ despre o...

Elon Musk
Contor electric / Foto: Arhivă

Avertisment privind prețul energiei electrice după plafonare

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia...

Profesorul Mircea Coșea
București / Foto: Freepik
Volodimir Zelenski și Jens Stoltenberg / Foto: NATO / Flickr
Explozia unul pager într-un magazin alimentar
La benzinărie
Google / sursa foto: Freepik.com
Telefon Huawei Mate XT Trifold
Date oficiale / FOTO: Frames
O nouă mare provocare

Fond de 30 de miliarde dolari pentru inteligența artificială

Fond destinat investițiilor în dezvoltarea centrelor de...

O femeie se uita la un produs în timpul cumpărăturilor
Energie verde / Foto: Freepik
Damen Shipyars

Damen Shipyards Mangalia a reușit să încheie două contracte

Damen Shipyards Mangalia (DSMa), aflată în procedura de...

Start-up

Germania promite miliarde de euro pentru start-up-uri

Companiile tinere au nevoie de „opțiuni de finanțare mai...

Documente în Parlament

Programele IMM PLUS și Noua Casă au bugete majorate

Guvernul României a emis o ordonanță de urgență, ce...

Inflație

România, cea mai mare rată a inflației și în august

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în...

Printre rândurile de viță de vie / FOTO: Freepik

În China, vinul este o afacere dominată de femei

China i-a luat prin surprindere pe specialiști cu...

Turcia

Gaz lichefiat: De ce Turcia semnează contract după contract

Este deja al treilea astfel de contract semnat pe o...


pixel