Adrian Negrescu: Alba-neagra cu taxele trimite piața imobiliară în criză - Analiză

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Adrian Negrescu / Grafică : DCBusiness
Adrian Negrescu / Grafică : DCBusiness
EXCLUSIV
Cele mai recente date transmise de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) arată o prăbușire a pieței imobiliare.

Analistul economic Adrian Negrescu, la cererea DCBusiness, a făcut o analiză succintă a cauzelor care au condus la prăbușirea unuia dintre motoarele economiei României.

Analistul apreciază că: ”Scăderea numărului de locuințe noi date în folosință trebuie pusă în legătură directă cu creșterea TVA-ului de la 1 ianuarie, de la 5 la 9%, a taxelor pe cifra de afaceri și a scăderii semnificative a puterii de cumpărare a oamenilor, pe fondul inflației și accesului tot mai dificil la creditare”.

Economistul mai afrmă că: ”Anticipam această evoluție negativă încă de acum doi ani când, într-un studiu Frames, trăgeam un semnal de alarmă privind problemele pe care dezvoltatorii imobiliari le vor înregistra, pe fondul scumpirii materialelor de construcție, a costurilor tot mai mari cu forța de muncă, a înăspririi condițiilor de creditare și a creșterii dobânzilor”.

Adrian Negrescu a mai arătat că: ”Față de acum 2 ani, situația s-a înrăutățit, peste 70% dintre dezvoltatorii imobiliari înregistrând probleme financiare pe fondul scăderii vânzărilor de apartamente.

În momentul de față, s-a ajuns în situația ca piața imobiliară să fie dominată de tranzacțiile cu locuințe vechi, ceea ce reprezintă o lovitură semnificativă pentru economie.

Asta pentru că, să nu uităm, zona imobiliară antrenează zeci dacă nu sute de afaceri conexe pe orizontală, de la sectorul materialelor de construcții, servicii, industria mobilei, a electrocasnicelor și electronicelor”.

Expertul a continuat explicând că: ”Piața imobiliară a fost și probabil va continua să reprezinte un adevărat catalizator de business într-o în economie în care producția industrială continuă să scadă, iar comerțul dă semne de criză”.

Există totuși și o veste bună

Analistul vine și cu o parte pozitivă a actualei situații: ”Vestea bună, pentru cei care își doresc să își cumpere o locuință, este că în această perioadă pot negocia pe poziții mult mai bune, mai ales dacă au cash, în relația cu dezvoltatorii. Se pot obține discount-uri semnificative”.

Negrescu subliniază însă că: ”Pentru dezvoltatori, veștile nu sunt deloc bune în orizontul anului 2025, unul puternic afectat de măsurile de austeritate ce vor fi impuse de autorități pentru a echilibra bugetul de stat și a reduce datoria publică”.

În concluzie, analistul economic a arătat că: ”Pe termen mediu și lung, însă, piața imobiliară din România va crește, atât din punct de vedere al prețurilor cât mai ales a cererii, în contextul accentuării enclavizării economice. Ce înseamnă asta? Că tot mai mulți români vor migra din mediul rural, din orașele mici, către marile orașe în căutarea unui job mai bun, a unor condiții de viață mai bună. Iar acest lucru va pune presiune pe cererea de imobiliare”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Bancnote
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!

pixel