Vânzarea ENEL. Adrian Negrescu: Investițiile sunt cheia pentru greci

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Adrian Negrescu
Adrian Negrescu
EXCLUSIV
Analistul economic Adrian Negrescu a făcut pentru DCBusiness o scurtă analiză a ceea ce înseamnă pentru România și consumatorul român faptul că ENEL și-a vândut activele din țara noastră către grecii de la Public Power Corp (PPC).

Adrian Negrescu a explicat că: ”În principiu, ar trebui ca acest contract de vânzare să vină cu niște clauze specifice care să prevadă modul în care operațiunile Enel în România vor fi dezvoltate în viitor. Cuvântul cheie este investiție. Vor reuși grecii să asigure un program de investiții în așa fel încât și ei să facă bani și consumatorii să aibă de câștigat? Și mă refer aici în primul rând la extinderea rețelelor, la extinderea programului de digitalizare a contorizării. Mă refer la modul în care se face facturarea și politica asta de relații cu clienții”. 

Economistul mai spune că: ”Nu știu în ce măsură grecii au puterea financiară de a face acest lucru, de a dezvolta businessul din România. Nu știu cum și-au făcut calculele. Cert este că piața românească are potențial. Dezvoltarea, mai ales în zona marilor orașe, a business-urilor, construcțiile de blocuri, dezvoltarea imobiliară. Toate acestea aduc clienți unei astfel de companii. Pentru greci business-ul ăsta poate fi unul profitabil în măsura în care vor investi. Rămâne de văzut ce-și asumă prin acest contract și cum va monitoriza statul, până la urma urmei, acest element de siguranță energetică care reprezintă rețeaua administrată până acum de Enel”.

Întrebat dacă nu era mai bine ca statul român să cumpere de la ENEL, Adrian Negrescu a explicat că: ”Statul român, în momentul de față, nu are bani să facă chestia asta. Uitați-vă la situația Hidroelectrica, la Romgaz, la Nuclearelectrica, companii care sunt văduvite din punct de vedere financiar de fondurile de investiții. Nu văd din ce bani ar fi achiziționat statul. Cum ar fi putut achiziționa statul activele Enel, în condițiile în care abia se descurcă să plătească banii pentru pensii și salarii, deficitul bugetar fiind în creștere? Putea fi făcută o asemenea afacere doar în măsura în care statul declanșa o campanie de subscripție, atrăgea un fel de titluri de stat prin intermediul cărora să facă rost de bani pentru o asemenea achiziție”, a explica economistul și a continuat cu un ton sceptic că: ”Dar mă îndoiesc că statul ar fi avut capacitatea managerială să gestioneze o afacere de dimensiunea Enel în România. Uitați-vă ce haos este la Hidroelectrica cu facturile! Uitați-vă ce se întâmplă la Romgaz, o companie care este nevoită în momentul de față să emită obligațiuni pentru a avea cu ce să plătească investițiile din Marea Neagră, în condițiile în care statul a luat cam tot ce înseamnă profituri, câștiguri în anul 2022!”.

În ceea ce privește efectul asupra consumatorilor români, analistul a spus că acest lucru este legat de ”capacitatea grecilor de a negocia și de a face rost de curent ieftin pe care să-l livreze clienților. Dacă au această capacitate, dacă reușesc să își asigure pe termen mediu și lung capacități de furnizare la niște prețuri bune. Da, ar putea câștiga și cote de piață, ar putea chiar câștiga și clienți și ne-ar asigura și nouă, atât consumatorilor persoane fizice, cât și companiilor, un nivel de predictibilitate de care avem nevoie, după doi ani de zile în care prețurile curentului electric au crescut, au fluctuat extrem de mult”, a conchis Adrian Negrescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik

pixel