Nu se poate spune despre economia României că o duce bine, că a depășit o mare parte din problemele acumulate în ultimii ani, netezind calea către un viitor mai bun. Iar dovezile că lucrurile stau așa și nu cum ne-am fi dorit mulți dintre noi, o demonstrează faptul că în primele șase luni ale anului peste 70.000 de companii se află în dificultate financiare. ”Iar numărul lor ar putea ajunge la 100.000 până la sfâritul anului”, este de părere analistul financiar Adrian Negrescu.
Economia încearcă să se salveze
S-a ajuns aici și pentru că 2024 este un an electoral când, după cum știe toată lumea, sunt evitate măsurile impopulare? ”Cred că economia s-a decuplat de mult de la realitatea bugetară, astfel că acum încearcă să se salveze, să-și adapteze activitatea la principalele probleme care grevează economia românească”, a venit răspunsul analistului financiar.
”Să nu ne lăsăm păcăliți
Explicând ce a avut în vedere când a spus că economia se adaptează, invitatul jurnalistului Mihai Ciobanu a evocat ”scăderea vânzărilor care se întâmplă în toate domeniile de activitate. Să nu ne lăsăm păcăliți de creșterea cifrelor de afaceri anunțat de multe dintre companii, pentru că toate aceste cifre de afaceri sunt crescute pe fondul inflației, sunt niște cifre umflate de creșterile de prețuri”, spune exertul.
O scădere semnificativă
În realitate, și-a continuat el ideea, ”în multe domenii, de la industria alimentară, la sectorul construcțiilor, la producția industrială care, atenție, scade în România cu cel mai ridicat ritm din Europa Centrală. Peste tot se vede o scădere semnificativă a vânzărilor care generează multiple efecte negative în economie. De la disponibilizări de personal - se întâmplă acest lucru, inclusiv la mari companii din România -, la limitări de producție și la o amânare, practic, a planurilor de dezvoltare pentru anii viitor.
S-au dus pe apa Sămbetei
În ceea ce privește statul român, statul funcționează după ritmul electoral al acestui an 2024: cheltuielile continuă să crească, sunt din ce în ce mai mulți bani aruncați pe apa Sâmbetei în promisiuni electorale, în creșteri de salarii și pensii, care, dincolo de efectul pozitiv generat de puterea de cumpărare nu fac decât să amplifice inflația. Orice creștere de salariu generează, din păcate, inflație, și generează mai mult decât atât, generează un declin tot mai mare al balanței de plăți. Adică a importurilor raportate la exporturile pe care le face România. Importăm, din păcate, din ce în ce mai mult, într-un ritm fără precedent în ultimii 20 de ani, iar acest lucru duce la o scădere semnificativă a activității economice, a competitivității companiilor românești”, a punctat Adrian Negrescu, înainte de a răspunde la următoarea întrebare legată de acest declin al balanței de plăți.
Aflați despre recomandările analistului în această chestiune ascultând întreaga emsiune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...
Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...
Urmăriți o nouă ediție a...
Este un semnal de alarmă tras...
Abilitatea de a identifica...
Pentru greci, performanța...
Se alocă banii pentru...
Curs valutar BNR, 20 noiembrie...
Decizia vine în contextul unor...
Decizia afectează în mod direct aproximativ 4.000 de...
Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunțat acordarea...
Dumitru Chisăliță, președintele...
Neliniștea geopolitică...