Adrian Vasilescu: ”Băncile din România, cele mai sigure din ultimii 31 de ani. Banii stau cel mai bine în bancă, nu la saltea sau în borcan”

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Consilierul guvernatorului BNR regretă că în România sunt prea puține credite
Consilierul guvernatorului BNR regretă că în România sunt prea puține credite
EXCLUSIV
În contexul războiului din Ucraina neliniștea a pus stăpânire și pe unii români și sunt îngrijorați din cauza siguranței banilor lor.

În acest context DCBusiness l-a întrebat pe Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, dacă banii românilor sunt în siguranță în bănci.

Adrian Vasilescu a spus că: ”Eu vreau să fac următoarea subliniere. Depozitele, banii în depozitele din România sunt în deplină siguranță. În primul rând că aceste depozite sunt prin lege garantate de stat în felul următor: nivelul de depozit până la 100.000 de euro sau echivalentul în lei până la 100.000 de euro. Această sumă este garantată per persoană, per bancă. Vă dau un exemplu ipotetic, dacă o persoană are depozite în 30 de bănci a câte 100.000 de euro, toți acei bani sunt garantați prin Fondul de garantare a depozitelor bancare”, consilierul BNR a continuat punctând că: ”În al doilea rând. Băncile românești sunt mai sigure în acest an ca niciodată. În 31 de ani, din decembrie '89, absolut toți indicatorii prin care sunt analizate băncile arată foarte bine și arată cel mai înalt nivel de siguranță și de realizări optime din ultimii 31 de ani. Nu există niciun motiv serios ca oamenii să-și ia lumea în cap și să se ducă să-și scoată banii din bănci”.

Citește și: "Ne vom confrunta cu o retragere MASIVĂ de numerar din bănci". Mircea Coşea, sfat pentru români, în plină criză

”În cazul în care există unii care se grăbesc să meargă să își scoată banii atunci înseamnă că aceștia sunt induși în eroare”, a mai spus Adrian Vasilescu care a mai explicat că indiferent de starea de spirit actuală oamenii trebuie să știe că în România banii nu stau cel mai sigur în bancă”.

Economistul a amintit de alte crize arunci când acestea s-au produs din cauza unor zvonuri și a amintit chiar de cel mai recent puseu emoțional de la începutul pandemiei: ”Când a început pandemia, în martie ( martie 2020 n.r.) a început cu retrageri din bănci de depozite. În primul rând, cei care s-au dus să retragă nu au fost oamenii obișnuiți cu depozite mici,  ci s-au repezit unii dintre cei care au depozite cu sume mari. Au luat banii i-au dus și i-au pus în casete tot în bănci. Și pe urmă, după o săptămână, două sau cel mult trei, când au văzut că ce au făcut a fost un gest necugetat au venit cu banii înapoi. Trebuie să fim foarte atenți”. 

Adrian Vasilescu a mai avertizat și asupra faptului că cei care își scot banii din bănci s-ar putea să aibă surpriza ca locuințele să le fie sparte și a amintit că în ultima perioadă nu au mai fost astfel de furturi deoarece: Toată lumea știe că banii stau cel mai sigur în bancă” și că hoții ar putea să-și urmărească victimele chiar din momentul în care își scot banii din bancă și până acasă, Banii nu se țin la saltea sau la borcan”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Bună dimineața!
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Dolar / FOTO: Freepik
Pompieri sting un incendiu
Foto: Freepik.com
Lingouri de argint și aur
Diamante brute
Leonardo Badea
Ședință de guvern

pixel