Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Întrebat dacă sancţiunile impuse Rusiei ar putea avea efecte adverse asupra României, Adrian Vasilescu, consilier al lui Mugur Isărescu la Banca Naţională a României, a răspuns categoric: "Absolut deloc! Răspunsul este foarte simplu: nu este nicio probă, nicio cifră, nicio idee care să arate că aceste sancţiuni impuse Rusiei ar putea avea efecte asupra ţării noastre. Dacă luăm importurile de gaz, sigur că aici ar fi posibil ceva, dar nu are nicio legătură asta cu sancţiunile. Dacă Uniunea Europeană ar decide să sisteze importurile de gaze din Rusia, atunci şi noi, ca ţară a Uniunii Europene, trebuie să oprim aceste importuri. Dar nu cred că s-a decis încă aşa ceva.
Sigur că Rusia fiind o ţară din apropierea României există relaţii de import-export cu România. Bineînţeles că acestea vor înceta. Dar nu sunt de natură să afecteze economia României în mod semnificativ".
"Nu a mai cunoscut Europa o asemenea situaţie. Aşa trebuie să judecăm, la nivel european, pentru că toată Europa este implicată. În primul rând vedem că Europa este solidară", a mai spus Adrian Vasilescu, întrebat dacă România s-a mai confruntat, în ultimele decenii, cu o situaţie atât de complicată: cu un război la graniţă, cu o criză energetică şi o inflaţie galopantă.
Întrebat dacă sancţiunile impuse Rusiei sunt suficiente pentru a-i descuraja şi a face ca, la un moment dat, războiul să înceteze, Adrian Vasilescu a spus: Cred că dacă toate anunţurile, toate informaţiile de la această oră vor fi verificate, sancţiunile reprezintă un pachet total".
Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a antrenat o creștere fără precedent a prețurilor la grâu și porumb. Piața de oleaginoase, precum floarea-soarelui, ar putea fi, de asemenea, afectată. Sébastien Abis, cercetător la Iris, a analizat pentru publicația Liberation posibilele repercusiuni ale conflictului.
Aflate deja încă din vară la cel mai ridicat nivel, prețurile cerealelor au atins săptămâna trecută un maxim istoric după ce Rusia a invadat Ucraina, două superputeri agricole, urcând la 344 de euro la deschiderea piețelor joi, înainte de a scădea ușor. Rusia este cel mai mare exportator de grâu din lume. Ucraina se află pe locul patru. La nivel internațional, aceste variații de preț pot reprezenta un risc serios pentru securitatea alimentară a anumitor țări. Citeşte mai departe aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...