Adrian Vasilescu: PIB-ul nu a fost unul producător de bunăstare

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Adrian Vasilescu
Adrian Vasilescu
România a convieţuit timp de zece ani cu un PIB vitezoman, dar care nu a atins sustenabilitatea cerută unui producător de bunăstare, iar această nesustenabilitate a creşterii economice se reflecta mai cu seamă în deficitul bugetar din această perioadă de criză, a declarat miercuri Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României, la Gala Financial Intelligence.

"Creşterea economică negativă cu care vom încheia anul 2020 îşi are rădăcinile într-un PIB ce a dovedit o dinamică bună de-a lungul întregului deceniu, ilustrată de una dintre ele mai mari viteze de înaintare din Uniunea Europeană, dar cu o imunitate decompensată, ceea ce înseamnă că am convieţuit 10 ani cu un PIB vitezoman dar care nu a atins încă sustenabilitatea cerută unui producător de bunăstare. Nesustenabilitatea creşterii economice se reflectă mai cu seamă în deficitul bugetar din această de criză, care este deja de trei ori mai mare decât maxima admisă în Uniunea Europeană şi în deficitul balanţei comerciale, care exprimă o depăşire a exporturilor de către importuri cu mult peste regulile admise. Acest sfârşit de an şi de deceniu marchează însă şi consolidarea unui stâlp solid pentru susţinerea resuscitării de anul viitor", a explicat Adrian Vasilescu.

El a subliniat că în acest sens are în vedere dinamica preţurilor, indicator de primă linie, care măsoară sănătatea oricărei economii.

Prăbușirea leului. Explicații, Adrian Vasilescu, BNR

"Ce vedem? Anul acesta inflaţia anualizată a coborât la 2,1%, România fiind astfel unica ţară din Uniunea Europeană cu o inflaţie foarte aproape de optimul de 2%. Inflaţia, acum lângă investiţii, care au primit un impuls în acest an, şi lângă asigurarea lichidităţii adecvate în bănci, pentru finanţarea bugetului, a firmelor şi a populaţiei şi mai cu seamă din perspectiva celor 80 de miliarde de euro de Uniunea Europeană, din care vom începe să tragem în 2021, toate vor fi un cap de pod de unde ar putea să fie lansată aşteptata creştere economică", a mai spus Vasilescu.

Potrivit acestuia, veştile despre vaccin ce s-au adunat în ultima vreme aduc linia de start "pe care cuvântul recuperare este scris cu majuscule mai aproape de începutul anului 2021", an care va marca debutul unui nou deceniu, al treilea din acest mileniu şi, conform multor prognoze, al unei geometrii mai promiţătoare după tripla criză prin care trecem.

"Acum timp de încă 36 de zile, vom mai înota prin curenţii deceniului doi, ce a debutat cu sfârşitul marii crize din 2008-2011 şi care se încheie tot cu o criză. O criză de anvergură globală, dar cu particularităţi locale accentuate", a punctat Adrian Vasilescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel