Aeroportul Iași, inaugurare a Terminalului 4, cel mai mare din România

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Aeroportul Iași
Aeroportul Iași
Aeroportul Iași, cu o istorie de peste 100 de ani, este unul dintre cele mai vechi aeroporturi acreditate de pe teritoriul României.

Preşedintele PNL, senatorul Nicolae Ciucă, secretarul general PNL, deputatul Lucian Bode, eurodeputatul Rareş Bogdan, şi mai mulţi miniştri ai actualei guvernări se află, marţi, la Iaşi, primul obiectiv al vizitei oficialităţilor fiind cel de-al patrulea terminal al Aeroportului Internaţional, care a fost finalizat la sfârşitul lunii decembrie 2023.

Aeroportul Iaşi este unul dintre cele mai vechi din România. În Iaşi, primele zboruri au avut loc în anul 1905, iar din 1926, odată cu inaugurarea cursei Bucureşti-Galaţi-Iaşi şi Chişinău, Aerodromul Iaşi capătă statut de aeroport comercial.

În cursul anului 2023, Aeroportul Iaşi a fost tranzitat de 2.338.377 pasageri, iar traficul a avut o creştere cu 52% faţă de anul precedent şi cu 78% faţă de anul antepandemic. De pe Aeroportul Iaşi se călătoreşte în 24 de destinaţii, din care 23 sunt internaţionale. Rutele sunt operate de cinci companii aeriene partenere, cea de-a şasea companie urmând să înceapă din luna mai.

În prezent, aeroportul ieşean are trei terminale funcţionale, iar procedura de recepţie a lucrărilor de la terminalul T4 a început pe 31 decembrie 2023. În luna mai acest nou terminal va fi tranzitat de primii pasageri.

Noul terminal, terminalul T4, este cel mai mare din ţară după cel de la Otopeni, are o suprafaţă desfăşurată de aproximativ 32.000 metri pătraţi şi va deveni operaţional din luna mai a acestui an.

Proiectul construcţiei celui de-al patrulea terminal al Aeroportului Internaţional Iaşi a fost susţinut din fonduri europene şi a avut o valoare de 90 de milioane de euro. Din această sumă, un procent de 15 la sută a fost asigurat din contribuţia de la bugetul de stat.

Terminalul este construcţie nouă cu trei niveluri, şapte porţi de îmbarcare, 20 birouri de check-in. Fluxurile sunt bidirecţionale. Îmbarcarea pasagerilor se va face şi prin trei aviobridgeuri.

Capacitate de procesare de 950 pasageri pe oră şi 3,5 milioane de pasageri anual.

În cadrul construcţiei terminalului T4 a fost construită şi o parcare nouă, cu un sistem modern de management, şi cu o capacitate de 600 de locuri.

Tot în cadrul proiectului construcţiei terminalului T4, pe o suprafaţă de un hectar, a fost construit şi un parc fotovoltaic, care are o capacitate de 1MWh. Astfel, s-a dorit un pas important către utilizarea surselor de energie regenerabilă în operaţiunile aeroportuare. 

 

Aeroportul Internațional Iași este situat la aproximativ 8 km nord-est de centrul orașului Iași și este unul dintre cele mai vechi aeroporturi acreditate din România.

Primul zbor comercial

Primele zboruri au avut loc în Iași în anul 1905, dar abia în 1926, odată cu inaugurarea cursei București-Galați-Iași și Chișinău, Aerodromul Iași capătă statut de aeroport comercial.

Modernizări succesive

În anii următori, aeroportul a fost modernizat de mai multe ori. În 1969, se construiesc o pistă de beton în lungime totală de 1.800 m și un terminal pentru pasageri. O nouă modernizare a aeroportului are loc în anul 2001, când terminalul de pasageri este adus la o capacitate de procesare simultană de 150 pasageri/oră pentru traficul intern, respectiv 100 pasageri/oră pentru traficul extern. De asemenea, în 2005, pe aeroport a fost implementat un sistem instrumental de aterizare CAT II.

1. -imagine fara descriere- (aeroport-iasi-terminal_2_59727100.jpg)

În 2012, este inaugurat un nou terminal

În scopul creșterii capacității de procesare pasageri, în 2012 a fost inaugurat un nou terminal. Cu o suprafață de 1.210 mp, terminalul T2 este destinat, în principal, curselor interne.

Terminalul T3, inaugurat în 2015

În cadrul unui proiect de modernizare a aeroportului, în 2015 a fost inaugurat terminalul T3. Terminalul T3 are o suprafață de 3.600 mp și este destinat în principal zborurilor externe. Capacitatea sa de procesare este de 320 de pasageri pe oră.

Terminalul T4, cel mai mare din țară

În 2023 a fost finalizat terminalul T4, cel mai mare terminal din țară după cel de la Otopeni. Terminalul T4 are o suprafață desfășurată de aproximativ 32.000 mp și este proiectat pentru a procesa 3,3 milioane de pasageri pe an. Terminalul are șapte porți pentru „Plecări” și trei porți pentru „Sosiri”. Fluxurile vor fi bidirecționale, iar îmbarcarea pasagerilor se va face și prin 3 aviobridge-uri.

3. -imagine fara descriere- (tabel_04486700.jpg)

Aeroportul Iași, un important hub regional

Aeroportul Iași este un important hub regional, fiind conectat cu peste 30 de destinații din Europa, Asia și Orientul Mijlociu.

Operatori și destinații

De pe Aeroportul Iași avem posibilitatea să călătorim în 24 de destinații, din care 23 internaționale.

Rutele sunt operate de cinci companii aeriene partenere, a 6-a companie (Eurowings) începând cu luna mai 2024.

2. -imagine fara descriere- (aeroport-iasi-terminal_80605500.jpg)

WIZZ AIR:

Istanbul (Turcia)

Berlin, Memmingen, Dortmund (Germania)

Basel (Elveția)

Copenhaga, Billund (Danemarca)

Madrid, Barcelona (Spania)

Londra-Luton, Liverpool (Anglia)

Paris-Beauvais (Franța)

Bruxelles-Charleroi (Belgia)

Eindhoven (Olanda)

Roma-Fiumicino, Milano-Bergamo, Bologna, Torino, Veneția-Marco Polo, Catania (Italia)

Tel Aviv (Israel)

Larnaca (Cipru)

RYANAIR:

Paris-Beauvais (Franța), Bruxelles-Charleroi (Belgia), Milano-Bergamo (Italia), Dublin (Irlanda)

AUSTRIAN AIRLINES: Viena (Austria)

HISKY: Dublin (Irlanda)

TAROM: Otopeni

EUROWINGS: Dusseldorf (de la 1 mai 2024) și Stuttgart (din 3 mai 2024).

4. -imagine fara descriere- (aeroport-iasi-terminal_1_78716600.jpg)

Terminale

T1 – zonă administrative / anumite zboruri charter

T2 - procesează zborurile interne

T3, are o suprafață de 3600 mp este destinat în principal zborurilor externe și are o capacitate de procesare de 320 de pasageri pe oră.

Terminalul T4 - O construcție nouă cu 3 niveluri, 7 porți de îmbarcare, 20 birouri de check-in, capacitate de procesare de 950 pasageri pe oră și 3,5 milioane de pasageri anual.

Parcare - Facilitățile de parcare vor fi dotate cu un sistem modern de management. Parcare nouă va avea un total de 600 de locuri.

Parc Fotovoltaic - Parcul fotovoltaic are o capacitate de 1MWh, reprezentând un pas important către utilizarea surselor de energie regenerabilă în operațiunile aeroportuare. Suprafață totală a acestui parc este de 1 hectar.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
Magazin / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja, de vorbă cu Bogdan Chirieac
Christine Lagarde / FOTO: Facebook
Kristalina Georgieva

Șefa FMI, apel la cooperare „în aceste vremuri tulburi”

Directoarea generală a Fondului Monetar Internațional...

Termocentrala

Termoenergetica anunță când încep testele la cald

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) a...

Agenție BRD
Euro / sursa foto: Freepik.com
Transelectrica
Bursa
Parlament
BNR
Aur / FOTO: Nord Gold

Aurul cochetează cu noi recorduri într-un context tensionat

Aurul s-a apropiat, joi, de valorile record înregistrate...

Warren Buffett
foto: pexels.com
Astronaut / FOTO: Freepik

Prada, Casa de modă din spatele noilor costume de astronaut

O nouă provocare pentru Casa de modă și rezultat al...

Influencer / Foto: Freepik
Platforma marina / Foto: Freepik
BCE / Foto: BCE

Investitorii europeni, în așteptarea deciziei BCE

Decizia este așteptată să fie confirmată joi, la...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Un bărbat la cumpărături / Foto: Freepik
Inflatie
Foto: Pexels.com
pexel.com

pixel