Afacere de sute de milioane construită pe o idee din secolul al XIX-lea

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Tony Atti a plecat de la NASA pentru a intra în afaceri
Tony Atti a plecat de la NASA pentru a intra în afaceri
Fondată de un fost angajat al NASA, compania Phononic încasează venituri importante din tehnologii, inventate în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Anul trecut, spre exemplu, câștigurile au depășit 230 de milioane de dolari. 

Directorul general al Phononic, Tony Atti, zămbește larg când inginerul șef al întreprinderii așează pe masă o cutie neagră de dimensinea unei cutii poștale. Se întâmplă la sediul Phononic din orașul Durham, din Carolina de Nord. Cutia permite încălzirea și răcirea unei ”saltele inteligente”, grație noilor chipuri Phononic, care trimit impulsuri de reglementare a căldurii spre dispozitiv. Printre investitorii care s-au declarat interesați de noul aparat figurează fondurile Venrock și CGV Capital, dar și fondatorul producătorului de ”produse inteligente” pentru locuințe Nest, Tony Phadell.

Potrivit estimărilor Forbes, anul trecut Phononic a câștigat numai din vânzarea de frigidere, dispozitive de răcire și piese componente, peste 10 milioane de dolari. În plus, firma a convenit un parteneriat cu fabricantul de saltele Bryte Labs. Atti a dus o lungă bătălie în încercarea de a convinge marii producători că elementele de răcire de la Phononic reprezintă o soluție mai ieftină și mai potrivită pentru păstrarea medicamentelor și a alimentelor decât aparatele actuale, masive și zgomotoase.

Această tehnologie datează din 1830, când omul de știință francez, Louis Peltier, a descoperit că electricitatea, care circulă de-a lungl a două materii conductoare crează un efect de răcire într-o parte, în timp ce căldura este împinsă spre partea cealaltă. Cu timpul, această tehnologie a evoluat, căpătând o dezvoltare multiplă. Studiind problema, Atti s-a întrebat de ce nu ar folosi toate realizările bazate pe fenomenul Peltier în domeniul răcirii și înghețării.

Citește și Povestea miliardarului care nu apare în presă

După facultate și susținerea lucrării de doctorat, Atti a lucrat la un laborator specializat al NASA, de unde a plecat în 2000, când s-a decis să facă primii pași în investiții. Cu două milioane de dolari obținute de la fondul Venrock și un grant de trei milioane de la ministerul amerian al Energiei, inginerul a fondat, împreună cu Patrick McCannon, firma Phononic. Acum, Atti vrea să iasă pe piața internațională a aparatelor de răcire, evaluată la 33,5 miliarde de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Termocentrala de la Turceni
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu

pixel