Afacerea Khashoggi: Dilema vânzătorilor de armament
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Puși în fața afacerii Khashoggi, țările occidentale care furnizează armament Arabiei Saudite trebuie să aleagă între voința de a exercita presiuni asupra Riadului, pe de o parte, și aceea ce a-și proteja interesele economice, militare și diplomatice, pe de alta. 

Unii, precum președintele Donald Trump, nu s-au sfiit să spună lucrurilor pe nume: ”Nu îmi surâde ideea de pune capăt unei investiții de 110 miliarde de dolari”, a spus liderul de la Casa Albă, referindu-se la ultima comandă de material militar american a saudiților. ”Știți ce vor face?”, a continuat Trump. ”Vor lua acești bani și îi vor cheltui în Rusia sau în China, ori îi vor plasa oriunde în lume. Asta ne va face nouă mai mult rău decât loc”, a concluziont președintele SUA.

Potrivit Institutului internațional pentru pace, cu sediul la Stockholm (Sipri), Arabia Saudită ocupă poziția a doua în lume, după India, la importurile de armament.

Denunțând ”teribila asasinare” a jurnalistului saudit, șeful guvernului socialist al Spaniei, Pedro Sanchez, a trasat foarte clar prioritățile: ”Apărarea intereselor Spaniei, a sectoarelor strategice situate, în marea lor majoritate, in zone puternic afectate de drama șomajului”. La rândul său, premierul canadian, Justin Trudeau, a cărui țară a încheiat cu Riadul cea mai importată vânzare de arme din istoria statului (742 de blindate ușoare pentru 15 miliarde de dolari canadieri, adică 9,9 miliarde de euro), a asigurat că ”analizează opțiunile”, subliniind, totodată, că ”este foarte dificil să anuleze contractul”.

La Paris, autoritățile franceze au ales să bată pasul pe loc: ”Nu vom lua o decizie care să afecteze relația noastră cu Arabia Saudită, atâta timp cât faptele nu vor fi clarificate”, au confirmat surse de la Elysee. Ministrul apărării, Florence Parly, a precizat, ulterior, că ”Franța cere să se facă lumină și o anchetă credibilă” privind moartea lui Jamal Khashoggi. ”Vom lua o hotărâre pe baza concluziilor acestei anchete”, a promis el.

Pentru moment, numai Germania, ale cărei vânzări de armament către regatul saudit sunt relativ modeste, s-a pronunțtat în favoarea anulării exporturilor militare spre Riad, recunoscând, rpin vocea ministrului economiei, Peter Altmaier, ”că nu va exista nici un efect pozitiv dacă vom fi singurii care oprim exporturile, în timp ce alte țări nu o fac”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel