Afacerile din zona euro au încetinit la sfârșitul lui 2023
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Euro / sursa: Freepik.com
Euro / sursa: Freepik.com
Scăderea activității de afaceri din zona euro a continuat și la sfârșitul anului 2023, trase în jos de industria serviciilor, conform unui sondaj publicat joi, indicând că economia blocului comunitar a intrat în recesiune.

 

Indicele compozit (PMI) al Hamburg Comercial Bank (HCOB), compilat de S&P Global, considerat un bun indicator al economiei generale, a rămas sub pragul de 50 care separă creșterea de contracție, scrie Reuters.

Acest lucru a indicat că economia celor 20 de țări care au în circulație moneda euro s-a contractat cu 0,1% în al treilea trimestru al anului 2023 și probabil din nou în ultimul trimestru, îndeplinind definiția tehnică a unei recesiuni.

Indicele PMI al serviciilor a crescut la un maxim al ultimelor cinci luni, de la 48,8 la 48,7 în noiembrie.

"Încă nu este chiar teritoriul recesiunii pentru servicii, dar previziunea este departe de a fi orientată spre creștere. Există o lipsă de semnale clare care să indice o revenire iminentă la o expansiune robustă", a declarat Cyrus de la Rubia, economist-șef la Hamburg Commercial Bank.

"PMI-ul compozit... sună totuși alarma de recesiune pentru zona euro", a adăugat el, precizând că modelele sale economice prevăd o contracție în trimestrul al patrulea.

Deși încetinirea cererii de servicii s-a atenuat ușor luna trecută, indicele noilor afaceri crescând de la 46,7 la 47,1, cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni, acesta a rămas sub 50 pentru a șasea lună.

Acest lucru a fost similar cu concluziile unui sondaj realizat marți, care a arătat că activitatea fabricilor din zona euro s-a contractat în decembrie pentru a 18-a lună consecutivă.

În ciuda semnelor de încetinire continuă a cererii, prețurile de producție compozite au crescut în cel mai rapid ritm din iunie, semnalând că inflația va rămâne peste ținta de 2% a Băncii Centrale Europene pe termen scurt.

"În contextul unui sector al serviciilor în stagnare, este impresionant faptul că furnizorii de servicii reușesc să transfere cu succes o parte din costurile de producție în creștere către clienți", a adăugat De la Rubia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel