AIEA, clarificări despre Cernobîl. Apel pentru protejarea centralelor nucleare

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Radiometru Geiger–Müller / Foto: Wikipedia
Radiometru Geiger–Müller / Foto: Wikipedia
După ce trupele ruse au ajuns în zona de excluziune Pripiat, radiometrele au înregistrat o creștere a nivelului radiațiilor în zonă.

Ucraina a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că forțele rusești au preluat controlul asupra instalațiilor Întreprinderii de Stat Specializate Chornobîl NPP (Centrala Nucleară), situată în zona de excludere instituită după accidentul din 1986. Autoritatea de reglementare a precizat într-o actualizare din această dimineață că situl a continuat să funcționeze normal. Cu toate acestea, autoritatea de reglementare a mai spus că personalul de serviciu nu s-a schimbat din 24 februarie. Directorul general Grossi a declarat că operațiunile instalațiilor nucleare din zonă nu ar trebui să fie afectate sau perturbate în niciun fel și că personalul trebuie să poată lucra și să se odihnească în mod normal. El a făcut apel la cei care dețin controlul efectiv al instalațiilor nucleare să nu întreprindă nicio acțiune care ar putea compromite siguranța acestora.

Vineri, autoritatea de reglementare a raportat niveluri ridicate de radiații la situl de la Chornobîl, posibil cauzate de vehicule militare grele care au răscolit solul contaminat, dar AIEA a apreciat că valorile radiațiilor au rămas scăzute și nu prezintă niciun pericol pentru public. Nu au fost primite alte date privind radiațiile din zona de excludere.

Citește și: Radiaţii Cernobîl. Ministerul Mediului, în alertă: Intensificare a monitorizării radioactivității mediului

Centralele nucleare sunt în pericol?

În apropiere de orașul Harkov din nord-estul țării, SNRIU a declarat că un transformator electric de la un depozit de deșeuri cu nivel scăzut de radioactivitate a fost avariat, dar nu a fost raportată nicio emisie de material radioactiv. Directorul general a indicat că acest lucru ar trebui să fie un indiciu clar și prudent al necesității imperioase de a evita punerea în pericol a siguranței oricărei instalații nucleare.

AIEA continuă să monitorizeze îndeaproape evoluțiile din Ucraina, acordând o atenție deosebită siguranței și securității reactoarelor nucleare din această țară. AIEA rămâne în contact permanent cu omologul său și va furniza actualizări periodice cu privire la situația din Ucraina.

Ucraina a informat sâmbătă Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că centralele nucleare ale țării au rămas stabile și funcționează în mod normal, a declarat directorul general Rafael Mariano Grossi, reiterând necesitatea de a evita orice acțiune care ar putea pune în pericol siguranța sau securitatea acestora.

Într-o nouă actualizare transmisă AIEA, Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară din Ucraina (SNRIU) a declarat, de asemenea, că personalul său a menținut contacte regulate cu centralele. Ucraina are patru situri nucleare cu un total de 15 reactoare, care furnizează aproximativ jumătate din energia electrică a țării.

Directorul general Grossi a declarat că este în continuare foarte îngrijorat de situația din Ucraina și a făcut apel la toate părțile să se abțină de la orice măsuri sau acțiuni care ar putea pune în pericol securitatea materialelor nucleare și funcționarea în siguranță a tuturor instalațiilor nucleare, întrucât orice incident de acest tip ar putea avea consecințe grave pentru sănătatea umană și pentru mediu.

"Siguranța și securitatea siturilor și materialelor nucleare din Ucraina nu trebuie să fie puse în pericol în niciun caz. Deocamdată, centralele funcționează în mod normal, iar materialul nuclear al acestora rămâne sub control. Este extrem de important ca acest lucru să continue să se întâmple și ca personalul uzinelor să rămână capabil să își desfășoare activitatea vitală fără presiuni sau stres nejustificat", a declarat directorul general Grossi.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel